Preskocit navigáciu

Vojenskí odborníci dokončili Technickú dohodu k vytvoreniu bojovej skupiny EÚ V4


Vojenskí odborníci dokončili Technickú dohodu k vytvoreniu bojovej skupiny EÚ V4

„Môžem zodpovedne vyhlásiť, že naše ambiciózne plány tejto konferencie boli splnené,“ povedal náčelník Štábu strategického plánovania GŠ OS SR brigádny generál Ivan Hirka na záver dvojdňovej plánovacej konferencie krajín V4 k výstavbe spoločnej bojovej skupiny EÚ, ktorá sa konala včera a dnes na Ministerstve obrany SR v Bratislave.

„Bojová skupina V4 EÚ je vlajkovou loďou našej regionálnej spolupráce, o ktorej veríme, že položí základy dlhodobejšej praktickej spolupráce. Práve skončená konferencia mala za cieľ dopracovať všetky potrebné zmluvné a technické podmienky pre zabezpečenie praktickej spolupráce vo finálnej fáze prípravy, vrátane certifikácie a pohotovosti na nasadenie v prípade požiadavky orgánov EÚ,“ povedal náčelník Generálneho štábu OS SR generálporučík Milan Maxim.

„Finálny návrh Technickej dohody k výstavbe bojovej skupiny EÚ vyšehradských krajín nám umožní vykonať všetky potrebné kroky, aby bol tento dokument podpísaný na najbližšom zasadnutí vo formáte V4“, dodal brigádny generál Ivan Hirka.

Na jej finálnej podobe pracovalo 86 vojenských odborníkov v jedenástich rôznych odborných syndikátoch a podsyndikátoch. Okrem finalizácie tejto technickej dohody, vyriešili odborníci aj zladenie plánu spoločného výcviku vrátane finálnej verzie koncepcie výcviku V4 EU BG, ktorý vytvára podmienky pre úspešnú certifikáciu našej V4 EÚ BG prostredníctvom cvičenia „Common Challenge 2015“, ktoré sa bude konať na jeseň tohto roka.

Na záver brigádny generál Hirka poďakoval všetkým účastníkom konferencie za vynikajúcu prácu.


IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII

Autor: OOd NGŠ a ŠbSP , Foto: MO SR - Michal Psota - Dátum: 16.04.2015
Čítanosť: 5789
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share