Preskocit navigáciu

Návšteva náčelníka GŠ Ozbrojených síl Tureckej republiky na Slovensku


Návšteva náčelníka GŠ Ozbrojených síl Tureckej republiky na Slovensku

Kontinuitu vzájomných rozvíjajúcich sa vzťahov medzi slovenskými ozbrojenými silami a Ozbrojenými silami Tureckej republiky, potvrdil dnes svojou návštevou náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl Tureckej republiky generál Necdet Özel. Historicky prvú návštevu Slovenskej republiky začal na pôde Ministerstva obrany SR, kde generála, s vojenskými poctami, privítal náčelník Generálneho štábu OS SR generálporučík Milan Maxim.

Cieľom dnešného recipročného stretnutia náčelníkov Generálnych štábov slovenských Ozbrojených síl a Tureckej republiky, ktoré sa uskutočňuje na základe pozvania náčelníka GŠ OS SR generálporučíka Maxima, je prediskutovanie tém pokračujúcej bilaterálnej spolupráce v oblasti bezpečnosti a obrany, stanovísk k operáciám medzinárodného krízového manažmentu, modernizácií OS obidvoch krajín, ako aj otázok regionálnej bezpečnosti.

Náčelník GŠ OS SR generálporučík Milan Maxim v úvode stretnutia opätovne poďakoval náčelníkovi GŠ OS Tureckej republiky generálovi Necdetovi Özelovi za pozvanie na návštevu Tureckej republiky, za srdečné privítanie, zaujímavý program a poskytnutú pohostinnosť.

Generálporučík Maxim v rámci rokovania zhodnotil doterajšiu bilaterálnu spoluprácu medzi krajinami. Za potenciálne oblasti zintenzívnenia spolupráce považuje najmä oblasť výcviku a vzdelávania príslušníkov OS oboch krajín. V súvislosti s nedávnym stretnutím náčelníkov GŠ OS v tureckej Ankare, týkajúcim sa bilaterálnej spolupráce, generálporučík Maxim ocenil promptnú reakciu tureckých ozbrojených síl vyslaním rekognoskačného tímu, ktorý posúdil možnosti výcviku príslušníkov tureckých ozbrojených síl v Centre výcviku Lešť. Generálporučík Maxim oboznámil zahraničnú delegáciu so základnými informáciami o OS SR a ďalej poskytol detailnejšie informácie o VTC RCHBO v Zemianskych Kostoľanoch, CoE EOD Trenčíne a o sérii cvičení SLOVAK SHIELD 2015.

S náčelníkom Generálneho štábu Ozbrojených síl Turecka sa dnes stretol aj minister obrany SR Martin Glváč. Spoločne zhodnotili slovensko-turecké bilaterálne vzťahy a prediskutovali najaktuálnejšie témy v oblasti obrany a bezpečnosti. Slovenská republika vie, podľa slov ministra, ponúknuť moderné výcvikové priestory, ktoré pravidelne využívajú zahraniční partneri.


IIIIIIIIIIIIIIIIII

Autor: OOd NGŠ , Foto: MO SR - Ivan Kelement - Dátum: 16.04.2015
Čítanosť: 5863
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share