Preskocit navigáciu

M. Glváč: Za posledné tri roky sa nám podarilo obmeniť viac ako polovicu pôvodných terénnych áut


M. Glváč: Za posledné tri roky sa nám podarilo obmeniť viac ako polovicu pôvodných terénnych áut

Minister obrany SR Martin Glváč dnes vojakom odovzdal nové terénne autá. Ozbrojeným silám tak dnes pribudlo ďalších 42 vozidiel Land Rover. Tie doplnia 28 vozidiel, ktoré vojaci prevzali v januári tohto roka. Nové autá rezort obrany nakúpil prostredníctvom agentúry NATO NSPA. Od roku 2012 tak majú Ozbrojené sily SR k dispozícii už 140 vozidiel Land Rover.

„Môžem povedať, že za posledné tri roky sme takto investovali do týchto áut viac ako 10 miliónov eur a podarilo sa nám takto obmeniť viac ako polovicu pôvodných terénnych automobilov UAZ. Je to historicky najväčší objem peňazí, ktorý sme urobili cez túto agentúru a je to veľmi transparentný proces. Nákup a zavedenie týchto vozidiel je ďalším krokom, ako znižovať závislosť od ruskej techniky“, povedal minister obrany Martin Glváč.

Nové vozidlá sú určené pre vojenské útvary po celom Slovensku. „Týmto sa zabezpečia záväzky, mobilita ozbrojených síl a operačné spôsobilosti jednotlivých jednotiek. Vozidlá budú používané na výcvik, nahradia zastarané vozidlá UAZ“, povedal 1. zástupca náčelníka Generálneho štábu OS SR generálporučík Peter Gajdoš.

Vojaci najčastejšie využívajú tieto vozidlá pri domácom krízovom manažmente, napríklad pri povodniach a rôznych kalamitách. Oproti starým autám značky UAZ sú nové terénne vozidlá omnoho úspornejšie, majú lepšie úžitkové a výkonnostné vlastnosti. „Takéto auto má asi polovičnú spotrebu oproti UAZu, takže aj tie prevádzkové náklady hovoria jasne pre tieto modernejšie stroje a dúfam, že aj toto je ďalší krok k tomu, aby vojaci mali lepšiu techniku v rámci tých možností, ktoré máme. Navyše je to štandardné vozidlo, ktoré používajú aj iné ozbrojené sily v rámci Aliancie a to znamená absolútnu kompatibilitu“, dodal na záver šéf rezortu obrany Martin Glváč.


IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIVIV

Autor: MO SR - KOd , Foto: MO SR - Mgr. Michal Psota - Dátum: 21.04.2015
Čítanosť: 6020
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share