Preskocit navigáciu

Náčelník generálneho štábu generálporučík Maxim zablahoželal brigádnemu generálovi v.v. Iľanovskému


Náčelník generálneho štábu generálporučík Maxim zablahoželal brigádnemu generálovi v.v. Iľanovskému

Vojnový veterán Ján Iľanovský, účastník národného boja za oslobodenie, 21. apríla oslávil 93. narodeniny. K tomuto významnému sviatku mu zablahoželal aj náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generálporučík Milan Maxim. Do ďalších rokov mu poprial najmä veľa zdravia a veľa životnej energie. Pri tejto slávnostnej príležitosti mu generálporučík Maxim udelil pamätnú medailu náčelníka Generálneho štábu OS SR I. stupňa. Počas neformálneho rozhovoru sa generálporučík Maxim zaujímal najmä o jeho bohatú profesionálnu kariéru.

Brigádny generál vo výslužbe Ján Iľanovský, rodák zo Závažnej Poruby, takmer celý život strávil pri vojsku. Do armády narukoval v októbri 1942 a v rôznych funkciách v nej odslúžil tridsaťpäť rokov. Bol aktívny účastník druhej svetovej vojny a zaslúžil sa nielen o oslobodenie Liptovského Mikuláša, ale aj Liptova. Brigádny generál Iľanovský je jedným z posledných pamätníkov bojovej cesty 1. československého armádneho zboru z Buzuluku do Prahy. Bol takisto dlhoročný predseda oblastného výboru Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov v Liptovskom Mikuláši.

Za hrdinskú bojovú činnosť má niekoľko desiatok vyznamenaní. Do hodnosti brigádneho generála ho prezident povýšil v roku 2014.


IIIIIIIIIIIIIII

Autor: OOd NGŠ , Foto: AOS LM - Ing. Danuša Spilá - Dátum: 21.04.2015
Čítanosť: 6261
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share