Preskocit navigáciu

V Žiline testovali inovácie pre výcvik


V Žiline testovali inovácie pre výcvik

 V polovici apríla 2015 si vybraní členovia 5. pluku špeciálneho určenia vyskúšali časť testovacieho tréningového programu využívajúceho neurotechnológie. Vojaci skúšali potenciál programu pre bežný výcvik špeciálnych jednotiek.

 Program zohľadňuje nové trendy v oblasti neurovedy a psychológie a je postavený na neuroplasticite mozgu – teda schopnosti a možnosti tvarovať sa tréningom. Nastavenie úvodného tréningu bolo zamerané na zlepšovanie reakčných časov a správnosti vyhodnocovania situácií.

 Takýto tréning aplikuje neurotechnológie prostredníctvom prístroja pre kognitívne cvičenie. Od testovania sa očakáva vyhodnotenie jeho účinku na zvládanie obranno-bojových úloh a s tým súvisiacu možnosť zaradenia do bežného tréningového procesu.

 Tréning v Žiline sledoval markery typické pre streleckú prípravu, teda efektivitu streľby, výkon a sústredenie. Pre objektivitu pri meraniach boli zostavené dva tímy. V oboch boli merané rovnaké veličiny za obdobných podmienok, avšak iba jeden tím mal do výcviku zaradený program využívajúci neurotechnológie.

 Realizáciu testovania programu umožnila slovenská vývojárska spoločnosť World of Brain. Dohľad nad testovaním bol v zodpovenosti psychológa 5. pluku.


V Žiline testovali inovácie pre výcvik I.V Žiline testovali inovácie pre výcvik I.V Žiline testovali inovácie pre výcvik I.V Žiline testovali inovácie pre výcvik I.V Žiline testovali inovácie pre výcvik II.V Žiline testovali inovácie pre výcvik II.

Autor: 5. pšu - kpt. Mário Pažický , Foto: 5. pšu - kpt. Mário Pažický - Dátum: 28.04.2015
Čítanosť: 23607
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share