Preskocit navigáciu

Príslušníci LOT Foča si precvičili spoluprácu s leteckým zdravotníckym tímom


Príslušníci LOT Foča si precvičili spoluprácu s leteckým zdravotníckym tímom

V súlade s Plánom výcviku príslušníkov Slovenského kontingentu v operácii EUFOR-ALTHEA v Bosne a Hercegovine, príslušníci styčného pozorovacieho tímu (LOT – Liaison Observation Team) dňa 22. apríla 2015 absolvovali, v priestore zodpovednosti LOT Foča, výcvik vo zvládaní procedúr potrebných na vyžiadanie evakuácie raneného (MEDEVAC - Medical Evacuation).

Jedným z cieľov výcviku bolo preveriť systém podávania hlásení METHANE od jednotlivých tímov dozornému LOT Foča, ktorý následne komunikoval s Operačným centrom Veliteľstva EUFOR (Joint Operation Centre HQ EUFOR). Ďalším cieľom bolo precvičenie komunikácie s osádkou vrtuľníka MEDEVAC a jeho navedenie na pristátie.

Výcvik sa uskutočnil na troch rôznych pristávacích plochách (HLS - Helicopter Landing Site) v rámci priestoru zodpovednosti LOT Foča, ktoré boli pridelené jednotlivým tímom. Príslušníci jednotlivých tímov simulovali incident, pri ktorom došlo k zraneniu jedného z nich, čo si vyžiadalo privolanie Air MEDEVAC. Výcvik ukázal, že jednotlivé procedúry MEDEVAC sú rozpracované a pochopené správne. Tímy často vykonávajú patroly v ťažko dostupnom teréne a je potrebné, aby vedeli správne reagovať v prípade incidentu, keď tím zostane odkázaný na pomoc „zo vzduchu“. To je dôvod, prečo je potrebné zvyšovať spôsobilosti tímov, aj v oblasti spolupráce s leteckým zdravotníckym personálom.

Ako konštatoval veliteľ LOT Foča major Jozef Trochan, ciele tohto výcviku boli splnené a výcvik bol jednoznačne prínosom pre príslušníkov LOT Foča, ale aj pre príslušníkov JOC HQ EUFOR a letecký personál EUFOR.


IIIIIIII

Autor: LOT Foča , Foto: autor - Dátum: 28.04.2015
Čítanosť: 6549
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share