Preskocit navigáciu

M. Glváč: Modernizáciu Lešte sme odštartovali tromi špičkovými výcvikovými zariadeniami


M. Glváč: Modernizáciu Lešte sme odštartovali tromi špičkovými výcvikovými zariadeniami
Centrum výcviku Lešť prešlo doteraz najväčšou modernizáciou vo svojej histórii. Zmodernizované a dobudované výcvikové pracoviská dnes slávnostne otvoril minister obrany SR Martin Glváč spolu s náčelníkom Generálneho štábu Ozbrojených síl SR genpor. Milanom Maximom. „Toto cvičisko je našou „výkladnou skriňou“, dlhé roky sa do neho neinvestovalo, hoci už pred rokmi bolo vládou prijaté uznesenie o zabezpečení jeho rozvoja. Dnes sme otvorili tri nové zariadenia, robíme to z rozpočtu rezortu obrany. Takže sa to dá. A zároveň tým plníme, k čomu sme sa zaviazali, že vojakom poskytneme tie najkvalitnejšie podmienky pre výcvik,“ povedal šéf rezortu obrany. Zároveň pripomenul, že Lešť využívajú na výcvik aj iné bezpečnostné a záchranárske zložky.
 
 Minister dnes slávnostne otvoril Val pechotnej strelnice a Cvičisko trhania a mínovania, ktorých modernizácia a dobudovanie stáli 3,5 milióna eur. Nejde však o jedinú modernizáciu za súčasného vedenia. Zrekonštruované boli aj niektoré výcvikové trenažéry a v minulom roku bol dobudovaný Stanový tábor za 1,3 milióna eur. „Ten má poslúžiť dovtedy, kým sa nezabezpečia nové ubytovacie kapacity, pretože o toto cvičisko je veľký záujem, a to aj zo strany zahraničných partnerov,“ vysvetlil šéf rezortu obrany.
 
 Na modernizácii Lešte sa v rámci výcviku podieľali aj ženisti, čím rezort ušetril veľké finančné prostriedky. „Aj preto budem rád, ak sa nám ešte do konca roka podarí vyčleniť ďalšie finančné prostriedky a zmodernizujeme aj ďalšie výcvikové pracoviská podľa požiadaviek ozbrojených síl,“ dodal minister.
 
 Generálporučík Maxim zdôraznil, že pre ozbrojené sily je vždy dobrou správou, keď sa zlepšujú podmienky pre výcvik vojakov. „A za posledných 20 rokov moji kolegovia takéto pozitívne správy príliš nedostaváli,“ zhodnotil. Ako ďalej vysvetlil výcvikový priestor Lešť slúži predovšetkým na výcvik špeciálnych zložiek Slovenskej republiky, nielen vojakov. „Najväčšou výhodou je to, že jednotlivé zložky tu môžu cvičiť v reálnych podmienkach, čiže s reálnymi výbušninami a ostrou muníciou,“ uviedol. Ako doplnil minister obrany vojaci na Lešti pracujú v reálne nebezpečnom prostredí rovnako, ako keby boli v zahraničnej operácii.
 
 Riaditeľ Centra výcviku Lešť profesor Ján Zvonár dnes pripomenul, že napríklad výhodou Stanového tábora je to, že sa dá za veľmi krátky čas presunúť, kdekoľvek by si to vyžiadala krízová situácia. „Ubytovať je plánované pre 350 osôb, avšak v prípade potreby vieme kapacitu ubytovania navýšiť až na dvojnásobok. Malé stany vedia odborníci postaviť za 8 minút a väčšie za približne 20 minút,“ vysvetlil. Ako ďalej doplnil na Lešti bude Stanový tábor slúžiť nielen ako ubytovanie, ale aj na nácvik činností, ktoré sú potrebné za určitých poľných podmienok. Rovnako unikátny je aj novovybudovaný Val pechotnej strelnice. „Je v ňom možné cvičiť bez toho, aby bolo akokoľvek ovplyvnené okolie. Celá strelnica je kvôli bezpečnosti zabezpečená tak, aby cvičiaci nemohol ohroziť seba, ani svoje okolie,“ povedal.
 
 Jedinečný výcvikový priestor Lešť ocenil aj veliteľ Národnej gardy Indiana generálmajor Martin Umbarger. Pri tejto príležitosti zároveň prisľúbil, že americkí vojaci sa zúčastnia na tohtoročnom cvičení Slovak Shield, ktoré sa uskutoční v tomto roku na Slovensku.
 

 Centrum výcviku Lešť umožňuje komplexný výcvik pre vojenských, policajných, záchranárskych a zdravotníckych profesionálov, vrátane boja proti terorizmu a organizovanému zločinu. Unikátne je aj svojou rozlohou. V minulom roku v ňom cvičilo viac ako 10.000 osôb, z toho približne 1000 zahraničných príslušníkov.


M. Glváč: Modernizáciu Lešte sme odštartovali tromi špičkovými výcvikovými zariadeniamiM. Glváč: Modernizáciu Lešte sme odštartovali tromi špičkovými výcvikovými zariadeniamiM. Glváč: Modernizáciu Lešte sme odštartovali tromi špičkovými výcvikovými zariadeniamiM. Glváč: Modernizáciu Lešte sme odštartovali tromi špičkovými výcvikovými zariadeniamiM. Glváč: Modernizáciu Lešte sme odštartovali tromi špičkovými výcvikovými zariadeniamiM. Glváč: Modernizáciu Lešte sme odštartovali tromi špičkovými výcvikovými zariadeniamiM. Glváč: Modernizáciu Lešte sme odštartovali tromi špičkovými výcvikovými zariadeniamiM. Glváč: Modernizáciu Lešte sme odštartovali tromi špičkovými výcvikovými zariadeniamiM. Glváč: Modernizáciu Lešte sme odštartovali tromi špičkovými výcvikovými zariadeniamiM. Glváč: Modernizáciu Lešte sme odštartovali tromi špičkovými výcvikovými zariadeniamiM. Glváč: Modernizáciu Lešte sme odštartovali tromi špičkovými výcvikovými zariadeniamiM. Glváč: Modernizáciu Lešte sme odštartovali tromi špičkovými výcvikovými zariadeniamiM. Glváč: Modernizáciu Lešte sme odštartovali tromi špičkovými výcvikovými zariadeniamiM. Glváč: Modernizáciu Lešte sme odštartovali tromi špičkovými výcvikovými zariadeniamiM. Glváč: Modernizáciu Lešte sme odštartovali tromi špičkovými výcvikovými zariadeniamiM. Glváč: Modernizáciu Lešte sme odštartovali tromi špičkovými výcvikovými zariadeniamiM. Glváč: Modernizáciu Lešte sme odštartovali tromi špičkovými výcvikovými zariadeniamiM. Glváč: Modernizáciu Lešte sme odštartovali tromi špičkovými výcvikovými zariadeniamiM. Glváč: Modernizáciu Lešte sme odštartovali tromi špičkovými výcvikovými zariadeniamiM. Glváč: Modernizáciu Lešte sme odštartovali tromi špičkovými výcvikovými zariadeniami

Autor: MO SR - KOd , Foto: MO SR - Michal Psota - Dátum: 07.05.2015
Čítanosť: 5655
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share