Preskocit navigáciu

Záverečná plánovacia konferencia k II. fáze série cvičení SLOVENSKÝ ŠTÍT 2015 s názvom ZELENÁ VLNA 2015


Záverečná plánovacia konferencia k II. fáze série cvičení SLOVENSKÝ ŠTÍT 2015 s názvom ZELENÁ VLNA 2015

Záverečná plánovacia konferencia k príprave, vykonaniu a vyhodnoteniu veliteľsko-štábneho cvičenia s čiastočným vyvedením vojsk ZELENÁ VLNA 2015, II. fázy série cvičení SLOVENSKÝ ŠTÍT 2015 sa uskutočnila v dňoch 13. a 14. mája 2015 v priestoroch Generálneho štábu OS SR.

Cieľom záverečnej plánovacej konferencie, na ktorej sa zúčastnili členovia jadra plánovacieho tímu, bolo oboznámiť prítomných s nariadením NGŠ na cvičenie ZEVA15 a s konceptom operácie pre II. fázu cvičenia na strategickom stupni a IV. fázu cvičenia na taktickom stupni. V ďalšej časti náčelník odboru bojovej prípravy GŠ OS SR, plukovník gšt. Ivan Pach predstavil plán cvičenia, scenár a plán rozohry, organizáciu pre riadenie cvičenia a štruktúru hodnotenia cvičenia. Na záver konferencie vydal náčelník oddelenia plánovania prípravy GŠ OS SR, podplukovník Norbert Hríb príslušníkom jadra plánovacieho tímu pokyny na nasledujúce plánovacie obdobie.

Cieľom cvičenia, na ktorom budú participovať zložky Krízového štábu MO SR, Strategického centra krízového manažmentu GŠ OS SR, určené jednotky Veliteľstva Pozemných síl, Veliteľstva Vzdušných síl, brigády velenia, riadenia a prieskumu, ďalej práporu radiačnej, chemickej a biologickej ochrany, 5. pluku špeciálneho určenia, dopravného krídla Kuchyňa, zmiešaného krídla Sliač, Vojenskej polície a Národného centra EOD a RCHBO bude:
- precvičiť a preveriť schopnosť Generálneho štábu plánovať operácie na strategickej úrovni na udržanie bezpečnosti SR,
- precvičiť schopnosť OS SR reagovať na vzniknuté nevojenské ohrozenia v SR,
- precvičiť schopnosť plnenia úloh rezortu obrany v prospech Národného systému reakcie na krízové situácie,
- precvičiť pripravenosť a pohotovosť vybraných útvarov a jednotiek.

Viacfázové cvičenie Slovenský štít 2015 vstúpi už budúci týždeň do svojej druhej fázy. Jeho štvrtá, záverečná fáza s medzinárodnou účasťou, sa uskutoční na prelome mesiacov september a október, formou spoločnej operácie NATO na úrovni mnohonárodnej práporovej skupiny v Centre výcviku Lešť.


IIIIIIIIII

Autor: ŠbSP - kpt. Marián Sobčák , Foto: MO SR - Mgr. Michal PSOTA - Dátum: 20.05.2015
Čítanosť: 6407
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share