Preskocit navigáciu

Hlavný poddôstojník OS OR Vladimír Beluš navštívil výcvikové zariadenia v Indiane a Georgii


Hlavný poddôstojník OS OR Vladimír Beluš navštívil výcvikové zariadenia v Indiane a Georgii

Hlavný poddôstojník OS OR štábny nadrotmajster Vladimír Beluš počas svojho pracovného pobytu v USA v termíne od 13. do 18. mája, okrem prijatia u veliteľa Národnej Gardy Indiany generálmajora Umbargera, navštívil výcvikové zariadenia v štáte Indiana, ale i výcvikové zariadenie Fort Benning v štáte Georgia.

Toto zariadenie je zamerané hlavne na výcvik pozemného vojska. Pri rokovaní s veliacim poddôstojníkom Timothy A. Gudenom hlavný poddôstojník Beluš zdôraznil význam vysielania slovenských príslušníkov ozbrojených síl do výcvikových zariadení a význam nastavenia systému informácií o nových možnostiach prípravy poddôstojníkov v tomto výcvikovom zariadení, v ktorom týždenne cvičí až 16 000 vojakov. Počas návštevy tohto zariadenia práve prebiehal svetový pohár v streľbe z pušiek a pištolí, na ktorom sa zúčastnilo i družstvo Slovenskej republiky (v zložení Dukla Banská Bystrica a Ministerstvo vnútra SR), kde hlavný poddôstojník uvítal možnosť stretnúť sa so športovcami a popriať im veľa športových úspechov.

Veliaci poddôstojník Národnej Gardy štátu Indiana CSM James R. Gordon, na ktorého pozvanie hlavný poddôstojník OS SR navštívil USA, na stretnutí informoval štábneho nadrotmajstra Beluša o efektívnom využívaní možnosti vysielania poddôstojníkov cez program IMET. Po rokovaní sa delegácia presunula do výcvikového zariadenia, kde, okrem prehliadky výcviku, mala i možnosť prakticky vyskúšať zbrane, ktoré vyžívajú hlavne vojaci pechoty a špeciálnych jednotiek.

Následne hlavný poddôstojník OS SR navštívil výcvikové zariadenia pre vrtuľníky UH-60 Black Hawk, kde bola zo strany hlavného poddôstojníka venovaná veľká pozornosť požiadavkám technického personálu, organizačnú a hodnostnú štruktúru a kvalifikačné požiadavky. Ďalej prerokovali aj požadované odborné kurzy a kvalifikačné odborné požiadavky. V rámci návštevy si Beluš pozrel aj ukážky možnosti daného typu vrtuľníka.

Na záver návštevy, tesne pred odletom do SR, hlavného poddôstojníka prijal aj brigádny generál Carr. Ten od 1. júna 2015 nahradí vo funkcii veliteľa Národnej Gardy Indiany generálmajora Umbargera, ktorý odchádza do dôchodku. Počas neformálneho stretnutia hlavný poddôstojník informoval o výsledkoch návštevy a o ďalších možnostiach spolupráce, ktoré by mohli byť realizované v ďalšom období medzi armádou USA a OS SR.
Hlavný poddôstojník Beluš zhodnotil prvú oficiálnu návštevu USA ako veľmi úspešnú a zo strany partnerov, s ktorými rokoval, cítil dobrosrdečnosť a ochotu pomôcť v ďalšej spolupráci.


IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIVIVIVIVVVVVVIVIVIVI

Autor: HPoD OS SR , Foto: Indiana National Guard Public Affairs - Dátum: 21.05.2015
Čítanosť: 6545
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share