Preskocit navigáciu

Súťaž v skalnom lezení na Lešti


Súťaž v skalnom lezení na Lešti

V priestoroch Centra výcviku Lešť, na cvičných skalách Bralce sa 20. až 21. mája uskutočnil už v poradí tretí ročník súťaže v skalnom lezení. Zorganizoval ho Odbor špeciálneho výcviku Centra výcviku Lešť. Podľa hlavného rozhodcu nadporučíka Martina Urbana je súťaž určená pre príslušníkov ozbrojených síl i mimorezortných ozbrojených zložiek. Na Lešti sa zišli zástupcovia vojenských útvarov, vojenskej polície, príslušníci hasičského záchranného zboru MV SR, Horských služieb a v tomto roku po prvý raz aj zástupcovia Hasičského záchranného zboru Českej republiky.

Tohtoročná súťaž bola oproti predchádzajúcim ročníkom iná v tom, že sa nesúťažilo kto zdolá najťažšiu cestu a bude najlepší jednotlivec, ale v tom, kto zdolá najväčší počet ciest. Navyše to bola tentoraz súťaž tímová. Úlohy spoločne plnili dvojice. Museli sa naučiť podporovať jeden druhého. Lebo v lezení hrá dôležitú úlohu práve tímový duch. „V tomto roku bola celá súťaž poznačená daždivým počasím. Za normálneho počasia ľahké cesty sa vplyvom dažďa stali takmer neleziteľné. Jednotlivé dvojice museli vymýšľať najlepšiu taktiku na splnenie úloh. Som rád, že v tomto roku sa na Lešti ukázali aj hlavní inštruktori lezenia z českého hasičského záchranného zboru. Súťaž získala medzinárodný charakter,“ pripomína nadporučík Urban.

Nakoniec najviac ciest vyliezli: Anton Suchý z Horskej záchrannej služby Vysoké Tatry (víťaz predchádzajúceho ročníka) a Tomáš Saifrt z Hasičského záchranného zboru Hradec Králové. Celkové prvenstvo získala dvojica z Horskej záchrannej služby Vysoké Tatry Anton Suchý a Ján Korenko, na druhom mieste sa umiestnila nadporučíčka Zuzana Vivodíková z Centra výcviku Lešť a poručík Martin Kamas z Výcvikového centra Hasičského záchranného zboru Lešť a tretiu priečku získali zástupcovia Českej republiky Tomáš Saifrt a Libor Bohdanecký z hasičského záchranného zboru Hradec Králové.

Riaditeľ súťaže plukovník Róbert Totkovič (1. zástupca riaditeľa Centra výcviku Lešť) pri odovzdávaní pohárov najlepším vysoko ocenil snahu všetkých súťažiacich napriek nepriaznivému počasiu dosiahnuť čo najlepší výsledok. Pripomenul, že skalné lezenie nie je samoúčelné, ale pomáha vhodne rozvíjať spôsobilosti profesionálnych vojakov z rôznych útvarov ozbrojených síl, vojenských policajtov, hasičov i záchranárov.


IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII

Autor: MO SR - Jozef ŽIAK , Foto: autor - Dátum: 22.05.2015
Čítanosť: 6341
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share