Preskocit navigáciu

Nový náčelník GŠ Armády Českej republiky na návšteve Slovenska


Nový náčelník GŠ Armády Českej republiky na návšteve Slovenska

Na pozvanie náčelníka generálneho štábu OS SR navštívil v dňoch 25. a 26. mája 2015 Slovenskú republiku náčelník Generálneho štábu Armády Českej republiky generálporučík Josef Bečvář.

Svoju prvú zahraničnú návštevu začal generálporučík Bečvář na Generálnom štábe  OS SR v Bratislave, kde ho privítal generálporučík Milan Maxim. Počas úvodného krátkeho rozhovoru generálporučík Maxim ocenil skutočnosť, že generálporučík Bečvář navštívil Slovensko krátko po vymenovaní do funkcie náčelníka generálneho štábu.

Dnešné stretnutie náčelníkov generálnych štábov pokračovalo oficiálnych rokovaním, kde obaja generáli zhodnotili súčasný stav vzájomnej bilaterálnej spolupráce medzi OS SR a AČR s výhľadom do budúceho obdobia. Partneri si vymenili informácie o sérií cvičení Slovak Shield 2015 a spoločne vyhodnotili nedávne cvičenie ženijných jednotiek Engineer Rescuers 2015.

Generálporučík Maxim vyzdvihol nadštandardnú spoluprácu OS SR s AČR a ďalej potvrdil, že OS SR majú záujem o prehlbovanie a pokračovanie nadštandardnej spolupráce aj v budúcnosti v rôznych oblastiach, ktoré pomáhajú preklenúť a hľadať optimálne a racionálne riešenia na prekonanie nedostatkových spôsobilostí. Dobrým príkladom spolupráce je spoločný projekt cezhraničnej spolupráce pri ochrane vzdušného priestoru - border crossing alebo spoločné cvičenia napríklad Ground Pepper 2014, Engineer Rescuer 2015, Toxic Valley 2014 či Toxic Leak I. – II. 2015. Excelentným príkladom nadštandardných vzťahov sú každoročné stretnutia náčelníkov generálnych štábov na tzv. prihraničných stretnutiach.

Súčasťou dnešného programu nového náčelníka GŠ českej armády bolo oficiálne prijatie ministrom obrany SR Martinom Glváčom. Popoludní sa generálporučík Bečvář stretol aj s predsedom Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Jaroslavom Baškom.


IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIVIVIVIV

Autor: OOd NGŠ , Foto: MO SR - Ivan Kelement - Dátum: 26.05.2015
Čítanosť: 6246
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share