Preskocit navigáciu

Stíhačky MiG-29 donútili pristáť na letisku v Kuchyni lietadlo, ktoré narušilo náš vzdušný priestor


Stíhačky MiG-29 donútili pristáť na letisku v Kuchyni lietadlo, ktoré narušilo náš vzdušný priestor

Slovenský vzdušný priestor dnes narušilo neznáme lietadlo, ktoré nenadviazalo spojenie pri prekročení našich hraníc. Zasahovať museli stíhacie lietadlá MiG – 29, ktoré na pokyn veliteľa vzdušných síl prinútili toto lietadlo pristáť na letisku v Kuchyni. Následne na palube lietadla zasahovala protiteroristická jednotka ministerstva vnútra, vojaci z 5. pluku špeciálneho určenia zo Žiliny, vojenskí policajti a chemici. Pripravení boli aj hasiči, ktorí zabezpečovali ochranu samotného letiska. Nešlo však o skutočnú situáciu, ale o spoločný výcvik vojakov, policajtov a hasičov, ktorí by zasahovali v prípade, že by takáto situácia reálne nastala. Scenár veľmi podobný reálnej situácii si precvičili v rámci Zelenej vlny 2015, ktorá je 2. fázou cvičenia Slovak Shield.

„Mojou úlohou je tlačiť na vojakov, aby takýchto cvičení bolo čo najviac. A myslím, že v tomto sa zhodneme, že iba toto je spôsob ako dosiahnu potrebnú zručnosť. Systém ochrany vzdušného priestoru, ktorý si precvičili dnes je tou najväčšou spôsobilosťou, ktorú naše vzdušné sily zabezpečujú v čase mieru,“ uviedol minister obrany SR Martin Glváč. Ako ďalej zdôraznil, naposledy boli naše stíhačky v ostrej hotovosti minulý piatok, spojenie sa však podarilo nadviazať.

Ako pripomenul náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR genpor. Milan Maxim okrem samotného prerušenia letu tým, že lietadlo bolo donútené pristáť, si ozbrojené zložkyy precvičili aj ďalšie spôsobilosti. „Mali sme možnosť vidieť činnosť EOD jednotiek, chemických jednotiek a aj požiarnych jednotiek, ktoré samozrejme môžu pôsobiť aj pri akejkoľvek inej podozrivej činnosti. Naše špeciálne jednotky zase pôsobili v rámci tohto cvičenia v okolí Bratislavy a vo výcvikových priestoroch, kde sledovali podozrivé osoby, či predávanie rôznych materiálov,“ vysvetlil.

Veliteľ Vzdušných síl OS SR brigádny generál Miroslav Korba zhodnotil, že vzdušné sily sú plne pripravené na ochranu vzdušného priestoru Slovenskej republiky a sú plnohodnotne začlenené do integrovanej ochrany vzdušného priestoru NATO NATINAMDS.

Cvičenie Zelená vlna 2015 je druhou fázou série cvičení Slovak Shield 2015, ktoré vyvrcholí na jeseň v Centre výcviku Lešť. Cieľom Zelenej vlny je preveriť a zlepšiť schopnosť ozbrojených síl naplánovať a riadiť operácie na riešenie všetkých druhov ohrozenia SR a NATO na strategickej úrovni.


IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIVIV

Autor: MO SR - KOd , Foto: OS SR - mjr. Štefan Zemanovič, MO SR - Michal Psota - Dátum: 27.05.2015
Čítanosť: 9873
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share