Preskocit navigáciu

Generálporučík Maxim na návšteve Indiany


Generálporučík Maxim na návšteve Indiany

Náčelník Generálneho štábu OS SR vycestoval v dňoch 28. mája až 2. júna na pozvanie veliteľa Národnej Gardy štátu Indiana do USA.

Generálporučík Milan Maxim sa spolu so štátnym tajomníkom Milošom Kotercom a s delegáciou ozbrojených síl zúčastnil slávnostnej výmeny na poste veliteľa Národnej gardy. Účasť slovenskej delegácie bola mimoriadne cenená americkou stranou.

Po 17-tich rokoch vo funkcii veliteľa dňa 30. mája odišiel do dôchodku generálmajor R. Martin Umbarger a nahradil ho brigádny generál Courtney P. Carr. Generálmajor Umbarger je druhým najdlhšie slúžiacim veliteľom v histórii Národnej Gardy Indiany. Pri tejto príležitosti generálporučík Maxim udelil generálmajorovi Umbargerovi Pamätnú medailu Náčelníka Generálneho štábu OS SR 1. stupňa.

Národná garda štátu Indiana je už 21 rokov partnerom slovenských ozbrojených síl. Generálmajor Umbarger sa osobne zaslúžil o rozvoj vzťahov medzi Slovenskom a Indianou. Počas doby jeho pôsobenia vo funkcii sa vzájomná spolupráca oboch ozbrojených síl pretransformovala do súčasnej podoby, kedy vojaci oboch krajín pôsobili bok po boku v operácii krízového manažmentu v Afganistane. Za jeho vysoko pozitívny vzťah k Slovensku a podporu vzájomných vzťahov, o ktoré sa osobne pričinil, mu bolo v roku 2011 udelené čestné občianstvo mesta Bratislavy.

Počas pracovnej cesty generálporučík Maxim spolu so štátnym tajomníkom navštívil 38. aeromobilnú brigádu operujúcu s vrtuľníkmi UH-60 v priestoroch Shelbyville Flight Facility, kde boli predvedené operačné schopnosti vrtuľníka UH-60. Neskôr spolu navštívili nového veliteľa Národnej Gardy Indiana na jeho veliteľstve.

Počas všetkých stretnutí bola mimoriadne vyzdvihovaná úroveň spolupráce oboch ozbrojených síl reagujúce na zmeny bezpečnostného prostredia. na prijatiach boli prediskutované spoločné výcvikové aktivity v rokoch 2015 a 2016, s dôrazom na účasť príslušníkov Národnej Gardy Indiany na cvičení Slovenský Štít 2015, na ktoré prijal pozvanie aj nový veliteľ národnej gardy. Ďalej bola prediskutovaná participácia príslušníkov OS SR na septembrovom cvičení  bojového tímu 76. pešej brigády a účasť na cvičení Warfighter 2016.


IIIIIIIIGenerálporučík Maxim na návšteve Indiany9Generálporučík Maxim na návšteve Indiany9Generálporučík Maxim na návšteve Indiany9Generálporučík Maxim na návšteve Indiany8Generálporučík Maxim na návšteve Indiany8Generálporučík Maxim na návšteve Indiany8

Autor: OOd NGŠ , Foto: NGI PAO - Dátum: 01.06.2015
Čítanosť: 6089
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share