Preskocit navigáciu

Generálporučík Maxim čestným občanom Indiany


Generálporučík Maxim čestným občanom Indiany

Počas svojej návštevy v Indiane udelil guvernér štátu Mike Pence náčelníkovi Generálneho štábu OS SR čestné občianstvo Indiany, ako uznanie osobných zásluh o rozvoj vzťahov medzi Slovenskom a Indianou.
„V rôznych funkciách som spolupracoval s generálmajorom Umbargerom takmer 15 rokov,“ uviedol generálporučík Maxim. Počas tejto doby sa ťažisko spolupráce s národnou gardou presunulo s odovzdávania skúseností počas predvstupového procesu do Severoatlantickej aliancie do spoločného nasadenia jednotiek v reálnej operácii. V súčasnosti sa spolupráca sústreďuje na spoločné výcvikové aktivity, ktoré prinášajú obom stranám zvýšenie spôsobilostí a vzájomnej interoperability.
Počas návštevy udelil veliteľ Národnej Gardy štátu Indiana štátnemu tajomníkovi Milošovi Kotercovi medailu „Indiana Commendation Medal“ ako prejav uznania mimoriadne dobrej spolupráce s rezortom obrany.
V rámci návštevy si slovenská delegácia pozrela spôsobilosti vrtuľníkov UH-60 Blackhawk a UH-72 Lakota, ktorými je vyzbrojená 38. aeromobilná brigáda národnej gardy. Medzi základné činnosti národnej gardy patria úlohy domáceho krízového manažmentu, odstraňovania následkov živelných pohrôm ako aj obrany územnej celistvosti. Slovenská delegácia tak mohla v praxi vidieť spôsob prípravy personálu a nasadenia vrtuľníkov na plnenie podobných úloh, aké plnia vrtuľníky na Slovensku.
V rámci upevňovania vzájomných vzťahov sa vojenská časť delegácie zúčastnila streleckej súťaže z krátkej guľovej zbrane. Zástupcovia slovenských ozbrojených síl sa nenechali zahanbiť a obsadili druhé a tretie miesto.


Generálporučík Maxim čestným občanom IndianyGenerálporučík Maxim čestným občanom IndianyGenerálporučík Maxim čestným občanom IndianyGenerálporučík Maxim čestným občanom IndianyGenerálporučík Maxim čestným občanom Indiany2Generálporučík Maxim čestným občanom Indiany2Generálporučík Maxim čestným občanom Indiany2Generálporučík Maxim čestným občanom Indiany2

Autor: OOd NGŠ , Foto: NGI PAO - Dátum: 03.06.2015
Čítanosť: 5919
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share