Preskocit navigáciu

Miloš Koterec si pripomenul 50. výročie najväčšej povodne na Dunaji


Miloš Koterec si pripomenul 50. výročie najväčšej povodne na Dunaji

Štátny tajomník Ministerstva obrany SR Miloš Koterec si dnes v Devíne pripomenul 50. výročie najväčšej a najkatastrofálnejšej povodne na Dunaji. V roku 1965 bolo pre obrovskú povodeň nutné na Žitnom ostrove evakuovať až 54 000 ľudí. Významnú pomoc pri tejto povodni poskytla armáda, najmä ženijné vojsko pri obnove hrádzí, úprave ciest a zabezpečení prepravy obyvateľstva. Vojaci nasadzovali vlastné životy, aby ochránili obyvateľov, ich majetok a zabránili tak ďalším, omnoho väčším škodám.

„Pri spomienke na mimoriadne tragickú povodeň na Dunaji spred 50-tich rokov, môžeme po rokoch oceniť obetavú prácu príslušníkov vtedajších bezpečnostných zložiek- vojakov a predovšetkým ženistov, hasičov, policajtov i vodných hospodárov. Práve Vy a Vaši kolegovia ste pred 50-timi rokmi zohrali tú najdôležitejšiu úlohu pri záchranných prácach tu, ako aj na celom Žitnom ostrove. Zachraňovali ste ľudí a ich majetok počas tejto obrovskej povodne. Je mimoriadne ťažké predstaviť si, aký nesmierne vyčerpávajúci musel byť boj s vyliatym Dunajom, ktorého voda sa na nížinu valila až tri nepredstaviteľné týždne,“ povedal štátny tajomník ministerstva obrany Miloš Koterec.

Povodeň spôsobila obrovské materiálne škody. Bolo zničených približne 4000 domov a ďalších viac ako 6000 bolo poškodených. Zaplavených bolo 250 kilometrov ciest a 70 kilometrov koľajníc. Povodeň zničila úrodu na 94 000 hektároch pôdy a asi 300 000 ovocných stromov.

„Tak ako vtedy, aj dnes medzi priority a rozhodujúce úlohy nášho ženijného vojska patrí predovšetkým domáci krízový manažment - čiže pohotovosť počas povodní a iných živelných pohrôm. Zabezpečenie prepravy ľudí zo zaplavených oblastí, odstraňovanie následkov krízových situácií, budovanie náhradných mostov, hrádzí... Jednoducho pomoc ľuďom, ktorí sú v ťažkých chvíľach na ňu odkázaní,“ dodal štátny tajomník rezortu obrany.

Pri príležitosti 50. výročia povodne udelil štátny tajomník ministerstva obrany Miloš Koterec bývalému náčelníkovi ženijného vojska Československej ľudovej armády generálporučíkovi Jiřímu Brychtovi Pamätnú medailu náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl Slovenskej republiky III. Stupňa a 14 vojenským veteránom a ženistom pamätné medaily „Ruky ženistov“.


IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIVIVIVIV

Autor: MO SR - KOd , Foto: MO SR - Michal Psota - Dátum: 11.06.2015
Čítanosť: 5798
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share