Preskocit navigáciu

Prvá rotácia špeciálov v RS balí kufre


Prvá rotácia špeciálov v RS balí kufre

 Členovia 5. pluku špeciálneho určenia, ktorí odcestovali do Afganistanu plniť úlohy operácie Resolute Support (RS) v decembri 2014 sa pripravujú na návrat do vlasti. Ich mandát smeroval najmä k rozvoju afganských špeciálnych síl.

 Štatisticky prvou rozsiahlou operáciou Afganských národných bezpečnostných síl (ANSF - Afghan National Security Forces) od masívneho odchodu spojeneckých síl a ukončenia operácie ISAF bola operácia "Batle of Helmand" v provincii Helmand vo februári a marci tohto roku. Nasadenie afganských špeciálnych síl si však vyžiadalo podporu koaličných partnerov. Slovenskí špeciáli (SOAT - Special Operations Advisory Team) – poradenský tím síl pre špeciálne operácie podporoval "Batle of HELMAND" z úrovne plánovacieho procesu, velenia, riadenia, spojenia, spravodajskej podpory, priamo v operácii zdravotným zabezpečením a bezpečnostnou podporou v riadiacom operačnom centre operácie na predsunutej základni. Americkí a slovenskí členovia špeciálnych síl spoločne mentorovali afganské špeciálne sily v čase samostatného vedenia operácie. Tá skončila veľkým úspechom Afganských bezpečnostných síl, deklarujúcich plnú operačnú spôsobilosť od januára 2015.

 Operácia "Batle of Helmand" bola realizovaná už pod mandátom novej misie – Resolute Support.


Prvá rotácia špeciálov v RS balí kufre IPrvá rotácia špeciálov v RS balí kufre IPrvá rotácia špeciálov v RS balí kufre IPrvá rotácia špeciálov v RS balí kufre IPrvá rotácia špeciálov v RS balí kufre  II

Autor: 5. pšu – kpt. Mário Pažický , Foto: 5. pšu – SOAT - Dátum: 12.06.2015
Čítanosť: 26375
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share