Preskocit navigáciu

Zabezpečené spojenie v Afganistane i vďaka slovenskej komunite SOF


Zabezpečené spojenie v Afganistane i vďaka slovenskej komunite SOF

 Jedným z mnohých príspevkov slovenských Síl pre špeciálne operácie pre urýchlenie sebestačnosti a zefektívnenie činnosti Veliteľstva špeciálnych síl afganskej národnej armády (ANASOC - Afghan National Army Special Operations Command) je masívny podiel na budovaní hlasového a dátového spojenia so zabezpečeným – utajeným – režimom prevádzky po území Afganistanu.

 Časť končiacej rotácie slovákov z 5. pluku špeciálneho určenia, najmä špecialistov na komunikačné a informačné systémy, sa tak podieľala na realizácii projektu spojenia za desiatky miliónov amerických dolárov. Spoločne s realizačným tímom Harris, odborným garantom projektu, cestovali po jednotlivých provinciách Afganistanu s dislokáciou armádnych jednotiek a budovali prostriedky utajeného spojenia. Výsledkom ich snahy je vytvorenie komunikačnej siete so šifrovanou prevádzkou, ktorá v tejto nestabilnej a vojnou zmietanej krajine doposiaľ chýbala.

 Žilinskí špeciáli v teréne vykonávali odborné práce, školili afganských partnerov, ale aj poskytovali ochranu kolegom – odborným garantom projektu. Za isté ocenenie ich práce sa dá považovať prijatie generálom Mubínom, veliteľom jednej z dvoch brigád ANASOC. Ten označil výsledok ich práce - získanie spôsobilosti takéhoto zabezpečeného spojenia - ako „obrovský prínos“ pre prípravu i realizáciu špeciálnych operácií pod taktovkou vlastných špeciálnych síl.

 Pomoc pri budovaní afganských špeciálnych síl ako naša primárna úloha v operácii Resolute Support teda nezahŕňa iba rozvoj spôsobilosti pre samotný boj. Jej markantnou časťou je aj vytvorenie podmienok pre bezpečnú internú komunikáciu jednotiek ANASOC rozmiestnených po celom Afganistane od úrovne prápor až po vlastné letecké krídlo špeciálnych síl.


Zabezpečené spojenie v Afganistane i vďaka slovenskej komunite SOF Zabezpečené spojenie v Afganistane i vďaka slovenskej komunite SOF Zabezpečené spojenie v Afganistane i vďaka slovenskej komunite SOF Zabezpečené spojenie v Afganistane i vďaka slovenskej komunite SOF Zabezpečené spojenie v Afganistane i vďaka slovenskej komunite SOF  IIZabezpečené spojenie v Afganistane i vďaka slovenskej komunite SOF  IIZabezpečené spojenie v Afganistane i vďaka slovenskej komunite SOF  IIZabezpečené spojenie v Afganistane i vďaka slovenskej komunite SOF  IIZabezpečené spojenie v Afganistane i vďaka slovenskej komunite SOF IIIZabezpečené spojenie v Afganistane i vďaka slovenskej komunite SOF IIIZabezpečené spojenie v Afganistane i vďaka slovenskej komunite SOF IIIZabezpečené spojenie v Afganistane i vďaka slovenskej komunite SOF IIIZabezpečené spojenie v Afganistane i vďaka slovenskej komunite SOF  IVZabezpečené spojenie v Afganistane i vďaka slovenskej komunite SOF  IV

Autor: 5. pšu – kpt. Mário Pažický , Foto: 5. pšu – SOAT - Dátum: 16.06.2015
Čítanosť: 25235
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share