Preskocit navigáciu

Generálporučík Gajdoš sa rozlúčil s odchádzajúcim vojenským pridelencom Ukrajiny


Generálporučík Gajdoš sa rozlúčil s odchádzajúcim vojenským pridelencom Ukrajiny

Prvý zástupca náčelníka GŠ OS SR generálporučík Peter Gajdoš sa dnes 2. júna stretol s odchádzajúcim vojenským pridelencom Ukrajiny v SR plukovníkom Eduardom Šlapukom. Pri príležitosti ukončenia jeho diplomatickej misie na Slovensku generálporučík Gajdoš plukovníkovi Šlapukovi poďakoval za spoluprácu.

Počas rozhovoru zároveň vyzdvihol spoluprácu OS SR s Úradom pridelenca obrany UKR v SR. Jednou z kľúčových oblastí spolupráce medzi oboma krajinami v oblasti obrany je zapojenie Ukrajiny do V4 EU BG, keďže zasadania náčelníkov generálnych štábov krajín V4 sa od roku 2007 uskutočňujú spolu s účasťou NGŠ Ukrajiny, zdôraznil generálporučík Gajdoš. Posledné rokovanie vo formáte V4 a Ukrajiny sa konalo minulý mesiac vo Vysokých Tatrách.

Nasledujúcou kľúčovou oblasťou je projekt TISA, v ktorom Ukrajina, Slovenská republika, Maďarsko a Rumunsko spolupracujú spoločne v rámci tohto projektu od roku 2002.

Ďalšími dôležitými oblasti spolupráce medzi oboma krajinami sú operácie medzinárodného krízového manažmentu, konkrétne účasť príslušníkov OS Ukrajiny v rámci kontingentu OS SR v operácii UNFICYP, ďalej účasť príslušníkov ozbrojených síl Ukrajiny v kurze ISOC (International Staff Officers Course). Uvedeného kurzu sa doteraz zúčastnilo 30 príslušníkov OS UKR.

Ako súčasť pomoci pre Ukrajinu Slovenská republika poskytla kurzy odmínovania v minulom a v tomto roku. Koncom roka 2014 OS SR zabezpečili vyškolenie ukrajinských špecialistov na odstraňovanie nástražných výbušných systémov vo výcvikových zariadeniach OS SR a to v kurze NC EoD Nováky a kurze odmínovania v Martine V tomto roku bolo naplánovaných a vykonaných 5 kurzov pre celkovo 72 ukrajinských expertov.
Na záver stretnutia generálporučík Gajdoš zaželal plukovníkovi veľa pracovných úspechov na novom pôsobisku.


IIII

Autor: OOd NGŠ , Foto: autor - Dátum: 02.07.2015
Čítanosť: 6217
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share