Preskocit navigáciu

Ozbrojené sily neplánovane precvičia asistenciu zložkám ministerstva vnútra


Ozbrojené sily neplánovane precvičia asistenciu zložkám ministerstva vnútra

Zástupcovia zložiek ozbrojených síl, ministerstva vnútra a červeného kríža sa stretli 8. júla v priestoroch mechanizovaného práporu v Nitre, aby naplánovali spoločné cvičenie, ktoré preverí spoločnú činnosť v prípade masívneho prílevu utečencov.
Súčasná bezpečnostná situácia v Európe ukazuje, že Slovenská republika je jedným z tranzitných štátov pre vlnu utečencov z rôznych krajín Afriky a Blízkeho východu. Aj z tohto dôvodu nariadil, minister obrany Martin Glváč, náčelníkovi generálneho štábu generálporučíkovi Milanovi Maximovi preveriť, formou súčinnostného cvičenia, pripravenosť jednotiek a zariadení ozbrojených síl plniť asistenčné úlohy v prípade požiadavky zo strany ostatných orgánov štátnej správy.

Neplánované, a v tomto prípade aj neočakávané, cvičenie sa uskutoční koncom mesiaca júla v Nitrianskom kraji a poslúži na zladenie postupov medzi príslušníkmi ozbrojených síl, policajného zboru, cudzineckej a hraničnej polície a migračného úradu. Počas cvičenia bude cvične v priestoroch kasární v Nitre zriadený záchytný utečenecký tábor v ktorom sa preveria postupy pri evidencii, poskytnutí prvotnej starostlivosti, ako aj zvládaní zabezpečenia poriadku medzi rôznymi zložkami participujúcimi na tejto činnosti. Okrem toho si vojaci precvičia spoločné hliadkovanie na „zelenej“ hranici a činnosť pri zásahu voči prevádzačom ako aj poskytnutie pomoci skupine utečencov.

„Naplánovať a zladiť takéto cvičenie v priebehu troch týždňov, dôkladne preverí naše schopnosti,“ uviedol plukovník Valentíny z veliteľstva Pozemných síl OS SR.


Ozbrojené sily neplánovane precvičia asistenciu zložkám ministerstva vnútraOzbrojené sily neplánovane precvičia asistenciu zložkám ministerstva vnútraOzbrojené sily neplánovane precvičia asistenciu zložkám ministerstva vnútraOzbrojené sily neplánovane precvičia asistenciu zložkám ministerstva vnútraOzbrojené sily neplánovane precvičia asistenciu zložkám ministerstva vnútra 2

Autor: OOd NGŠ OSSR , Foto: autor - Dátum: 09.07.2015
Čítanosť: 7422
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share