Preskocit navigáciu

Slovenskí vojaci putovali do Čenstochovej


Slovenskí vojaci putovali do Čenstochovej

Medzi viac ako 500 príslušníkmi ozbrojených síl a ozbrojených zborov zo šiestich krajín sveta na 24. medzinárodnej vojenskej pešej púti z Varšavy do Čenstochovej od 4. do 14. augusta nechýbali ani slovenskí vojaci. Spoločne s vojenskými pútnikmi z Poľska, Nemecka, USA, Chorvátska a Litvy absolvovali vyše 300 kilometrov dlhý pochod. Pod vedením staršieho kaplána martinského mechanizovaného práporu nadporučíka Jána Ostapčuka celú trasu zvládli a slovenské ozbrojené sily úspešne reprezentovali nadporučíci: Jana Ambrózaiová, Boris Miškov a Milan Červeňák, poručík Peter Mačor, rotmajstri: Mária Benčová, Jozef Majdiš, rotný Pavol Klorus, čatári: Jozef Mikoláš, Gabriel Orihel, vodiči Čestnej stráže prezidenta SR čatár Tomáš Michalčík a desiatnik Ivan Gubaňár.

Náročný pochod pútnikov odprevádzali modlitby a spevy duchovných a národných piesní a pohostinnosť miestnych ľudí. Tak ako každoročne, na púti bol prítomný aj ordinár OS a OZ SR, Mons. František Rábek, ktorý tento rok absolvoval prvé dve etapy púte v celkovom rozsahu približne 75 km. Je doteraz jediným vojenským ordinárom na svete, ktorý v roku 2003 prešiel túto púť celú.

Na vojenskej pešej púti z Varšavy do Čenstochovej sa slovenskí vojaci zúčastňujú pravidelne od roku 1996. Každoročné pozvanie zo strany vojenského ordinára Poľskej armády, ako aj účasť našich vojakov je znakom dobrých vzájomných vzťahov oboch krajín a armád, ako aj prejavom duchovnej a fyzickej zdatnosti našich vojakov.


IIIIII

Autor: npor. Boris Miškov a npor. Ján Ostapčuk , Foto: autori - Dátum: 24.08.2015
Čítanosť: 6515
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share