Preskocit navigáciu

Slovenské premiérové streľby na polygóne Šabla


Slovenské premiérové streľby na polygóne Šabla

Sen mnohých príslušníkov skupiny protilietadlového raketového kompletu S-300 PMU sa stal skutočnosťou 26. augusta v čase: 11 hodín 44 minút. Z bulharského polygónu Šabla na pobreží Čierneho mora práve vtedy odletela smerom k cieľu prvá raketa (5V55R) v rámci bojových strelieb a zničila ho (v nasledujúci deň aj za prítomnosti najvyšších predstaviteľov rezortu obrany na čele s ministrom obrany SR Martinom Glváčom a náčelníkom Generálneho štábu OS SR generálporučíkom Milanom Maximom pokračovali streľby úspešným odpálením ďalších dvoch rakiet a zničením terča).
V prístrojovej kabíne rádiolokátora ožiarenia a navedenia (RON) bol v tom čase podplukovník Janota, kapitán Gordulič, nadporučíci Bartolen a Pavlík, rotmajstri Prahár a Komáromy. Raketa 5V55R je jednostupňová, na tuhý pohon, jej dĺžka je 7,25 metra a celková váha vyše 1660 kilogramov. Raketa štartuje z transportno-štartovacieho kontajnera v kolmej polohe tzv. studeným štartom. Jej vymrštenie zabezpečuje katapultážne zariadenie, ktoré uvádza do pohybu plyny z pyronábojov. Zážih letového motora nastáva vo výške asi 25 m nad kontajnerom. Sklonenie rakety do potrebného smeru zabezpečujú plynové kormidlá, ktoré sú umiestnené vo výtokovej dýze letového motora.
Slová radostného vzrušenia z úspešného zničenia cieľa neskrýval veliteľ skupiny podplukovník Peter Janota, riadiaci strelieb veliteľ nitrianskej protilietadlovej raketovej brigády plukovník Miroslav Lorinc, ktorý skupine S-300 pred časom velil, ani zástupca veliteľa vzdušných síl OS SR plukovník Vladimír Kováč. Vyzdvihol ich význam: „Bojové streľby sú vyvrcholením dlhoročnej etapy prípravy. Vlastne od rozdelenia federálnej armády ČSFR, keď bol komplet S-300 PMU dovezený na Slovensko. Teda táto etapa trvala takmer 23 rokov. Je dobré, že etapa výcviku bola konečne zavŕšená bojovými streľbami,“ konštatoval plukovník Kováč. Podľa neho bolo cítiť, že príslušníci 1. protilietadlovej raketovej skupiny venovali príprave na bojové streľby mimoriadnu pozornosť. Plukovník Kováč, ktorý patrí medzi najskúsenejších príslušníkov PVO a v minulosti bol aj veliteľom nitrianskej protilietadlovej raketovej brigády, vysoko hodnotí spoluprácu s príslušníkmi bulharských ozbrojených síl. Ich ústretovosť, snahu vyriešiť všetky otázky. Patrí medzi pamätníkov, ktorí absolvovali v roku 1996 na polygóne Šabla prvé bojové streľby slovenských protilietadlových raketových kompletov KUB a Volchov.
V poslednom období pred bojovými streľbami príslušníci nitrianskej skupiny protilietadlového raketového kompletu S-300 PMU venovali hlavnú pozornosť zladeniu v podmienkach strelnice. Podľa veliteľa oddielu podplukovníka Janotu komunikovali s riadiacou vežou a cvičili už na reálny terč (RUM-R-01). Okrem iného preverili komunikáciu z riadiacej veže smerom do kabíny bojového riadenia. Uskutočnili nácvik bojovej činnosti na reálne vzdušné ciele s rozvinutým systémom velenia, riadenia a bezpečnosti so zameraním na dodržiavanie postupov pri vyhlasovaní jednotlivých povelov k odpáleniu rakety a dodržanie bezpečnostných smerníc na strelnici.
Medzi gratulantmi po úspešných bojových streľbách nechýbal ani veliteľ vzdušných síl brigádny generál Miroslav Korba či bývalý náčelník Generálneho štábu generálporučík v. v. Peter Vojtek, ktorý značnú časť svojej vojenskej profesionálnej kariéry prežil práve v útvaroch protivzdušnej obrany.


Slovenské premiérové streľby na polygóne ŠablaSlovenské premiérové streľby na polygóne ŠablaSlovenské premiérové streľby na polygóne ŠablaSlovenské premiérové streľby na polygóne ŠablaSlovenské premiérové streľby na polygóne Šabla2Slovenské premiérové streľby na polygóne Šabla2Slovenské premiérové streľby na polygóne Šabla2Slovenské premiérové streľby na polygóne Šabla2Slovenské premiérové streľby na polygóne Šabla3Slovenské premiérové streľby na polygóne Šabla3Slovenské premiérové streľby na polygóne Šabla3Slovenské premiérové streľby na polygóne Šabla3Slovenské premiérové streľby na polygóne Šabla4Slovenské premiérové streľby na polygóne Šabla4Slovenské premiérové streľby na polygóne Šabla4Slovenské premiérové streľby na polygóne Šabla4Slovenské premiérové streľby na polygóne Šabla5Slovenské premiérové streľby na polygóne Šabla5Slovenské premiérové streľby na polygóne Šabla5Slovenské premiérové streľby na polygóne Šabla5Slovenské premiérové streľby na polygóne Šabla6Slovenské premiérové streľby na polygóne Šabla6Slovenské premiérové streľby na polygóne Šabla6Slovenské premiérové streľby na polygóne Šabla6Slovenské premiérové streľby na polygóne Šabla7Slovenské premiérové streľby na polygóne Šabla7Slovenské premiérové streľby na polygóne Šabla7Slovenské premiérové streľby na polygóne Šabla7Slovenské premiérové streľby na polygóne Šabla8Slovenské premiérové streľby na polygóne Šabla8

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: autor - Dátum: 29.08.2015
Čítanosť: 7916
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share