Preskocit navigáciu

Návšteva Veliaceho poddôstojníka Národnej Gardy štátu Indiana na Slovensku


Návšteva Veliaceho poddôstojníka Národnej Gardy štátu Indiana na Slovensku

Delegácia Národnej Gardy Indiana (NGI) na čele s Veliacim poddôstojníkom CSM Jamesom R. Gordonom pricestovala v dňoch 2. až 6. septembra 2015 na pozvanie hlavného poddôstojníka OS SR štábneho nadrotmajstra Vladimíra Beluša.

Návšteva nadväzovala na májovú návštevu šbnrtm. Vladimíra Beluša v Spojených štátoch amerických, ktorej cieľom bolo skoordinovanie efektívnejšieho využívania ďalších možností spolupráce pri výcviku a kariérnom vzdelávaní poddôstojníkov OS SR.

Načasovanie návštevy v tomto termíne je veľmi symbolické, pretože v tomto roku oslavujeme 10. výročie od vytvorenia štruktúry veliacich poddôstojníkov, ktorá započala v roku 2005 podľa vzoru štruktúr krajín NATO a USA. Počas prvého dňa návštevy bol americkému partnerovi predstavený Prápor výcviku PS a Poddôstojnícka Akadémia v Martine, kde mali možnosť si prezrieť a priamo sa zúčastniť praktického výcviku v ostrých streľbách so zbraní používaných v OS SR. Počas prezentácie Práporu výcviku sa delegácia NGI zúčastnila inaugurácie šbnrtm. Richarda Fabríciusa na pozíciu Veliteľ Poddôstojníckej Akadémie dňa 2.9.2015. Počas návštevy v Slovenskej republike bol Veliaci poddôstojník NGI CSM James R. Gordon ocenený odznakom náčelníka GŠ OS SR 3. stupňa za dlhodobú spoluprácu a pomoc medzi ozbrojenými silami Slovenskej republiky a Národnou Gardou v štáte Indiana.

Na záver svojej návštevy navštívila delegácia NGI priestory Vrtuľníkového krídla v Prešove za účasti veliaceho poddôstojníka krídla, veliaceho poddôstojníka 2.mb, veliaceho poddôstojníka práporu ISTAR, kde boli oboznámení s úlohami, spôsobilosťami, technikou a pripravovanou modernizáciou. Následná diskusia bola zameraná na najväčšie cvičenie na území SR, cvičenie SLOVAK SHIELD 2015, výmenu poddôstojníkov v rámci školenia personálu na obsluhu vrtuľníkov UH 60 M – Black Hawk a poukázanie na ďalšie možnosti vysielania poddôstojníkov do kurzov v rámci projektu IMET. Po ukončení diskusie nasledovali praktické ukážky z činností vrtuľníkového krídla a taktiež ukážka trenažéra vrtuľníka Mi-17.


IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIVIVIVIVV

Autor: HPoD OS SR , Foto: nrtm. Eduard Chvalný - Dátum: 07.09.2015
Čítanosť: 6297
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share