Preskocit navigáciu

Príslušníci vzdušných síl OS SR na medzinárodnom leteckom cvičení AMPLE STRIKE 2015


Príslušníci vzdušných síl OS SR na medzinárodnom leteckom cvičení AMPLE STRIKE 2015

Aj v tomto roku sa príslušníci Vzdušných síl SR zúčastňujú na medzinárodnom leteckom cvičení v Českej republike pod názvom AMPLE STRIKE 2015, ktoré trvá od 3.9. do 20.9.2015.

Cvičenie nadväzuje na predošlú sériu cvičení Flying Rhino a Ramstein Rover v rokoch 2003 až 2013.

Cieľom cvičenia AMPLE STRIKE 2015 je zladenie práce pilotov taktického letectva s činnosťou predsunutých leteckých navádzačov (FAC) pri pozemnej podpore pozemných vojsk. Spoločná činnosť je zameraná hlavne na vojenských špecialistov nasadzovaných v rámci operácie Resolute Support v Afganistane, ako aj na výcvik špecialistov pri riešení krízových situácií v európskom regióne.

Cvičenia sa zúčastňuje 17 krajín NATO - Belgicko, Dánsko, Estónsko, Francúzsko, Chorvátsko, Taliansko, Kanada, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Nemecko, Holandsko, Poľsko, Rakúsko, Slovensko, Slovinsko a USA a to buď zapojením leteckej techniky alebo účasťou predsunutých leteckých navádzačov a inštruktorov.

Počtom 1 200 cvičiacich, 26 lietadiel a vrtuľníkov a 50 kusov pozemnej techniky sa AMPLE STRIKE radí medzí najväčšie medzinárodné letecké cvičenia v európskom regióne. Do cvičenia sa zapoja aj americké vrtuľníky typu AH-64 Apache a lietadlo AT-6C.

Cvičenie je vykonávané primárne z 22. základne vrtuľníkového letectva v Náměšti nad Oslavou a 21. základne taktického letectva v Čáslavi a vo vojenských výcvikových priestoroch Boletice a Libavá. Podpora činností prvkov pozemných síl je vykonávaná z 15. ženijnej brigády v Bechyni.

Za Vzdušné sily OS SR sa predmetného cvičenia zúčastňuje 40 príslušníkov VzS OS SR s dvojicou lietadiel L-39 z taktického krídla Sliač a vrtuľník Mi-17M z vrtuľníkového krídla Prešov. Vrtuľník Mi-17M plní úlohy vzdušnej podpory pozemného vojska (CAS- Close Air Support) z predsunutej plochy (tzv. FARP - Forward Arming and Refueling Point) v priestore strelnice Libavá. Pre ničenie pozemných cieľov využíva Mi-17M kanónovú výzbroj UPK 23-250.


Príslušníci vzdušných síl OS SR na medzinárodnom leteckom cvičení AMPLE STRIKE 2015Príslušníci vzdušných síl OS SR na medzinárodnom leteckom cvičení AMPLE STRIKE 2015Príslušníci vzdušných síl OS SR na medzinárodnom leteckom cvičení AMPLE STRIKE 2015Príslušníci vzdušných síl OS SR na medzinárodnom leteckom cvičení AMPLE STRIKE 2015

Autor: mjr. Martin Javoš , Foto: mjr. Martin Javoš - Dátum: 07.09.2015
Čítanosť: 5162
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share