Preskocit navigáciu

Spolupráca vojenských archívov


Spolupráca vojenských archívov

Riaditeľ Vojenského ústredného archívu Praha Josef Žikeš a riaditeľ Vojenského archívu – centrálnej registratúry MO SR Trnava Jozef Petráš podpísali 11. septembra v Trnave Memorandum o spolupráci na nasledujúce obdobie a zároveň vyhodnotili súčinnosť oboch inštitúcií za minulý rok. V trnavskom archíve po rozdelení federácie na základe delimitačného protokolu ostali všetky osobné spisy generálov, dôstojníkov, práporčíkov a vojakov bývalej federálnej armády až do rozdelenia štátu, preto slovenský vojenský archív prostredníctvom českého vydáva dnes už českým občanom rôzne odpisy, potvrdenia či fotokópie dokumentov. Tie potrebujú napríklad v oblasti dôchodkového zabezpečenia či uplatnenia Zákona o účastníkoch odboja a odporu proti komunizmu. Slovenskí občania v uplynulom období zase potrebovali dokumenty z českých archívov najmä kvôli uplatneniu požiadaviek v zmysle Zákona č.264 /2014 Zb. o poskytovaní jednorazového finančného príspevku vojnovým sirotám.
„Naše archívy sú po rozdelení archívnych fondov a spisových celkov Československej armády prepojené doslova pupočnou šnúrou. Denne sme v osobnom telefonickom alebo e-mailovom kontakte pri riešení požiadaviek slovenských ozbrojených síl a Armády Českej republiky, bezpečnostných zborov oboch krajín, ďalších štátnych či samosprávnych orgánov, ako aj jednotlivých občanov na oboch brehoch rieky Moravy,“ povedal Jozef Petráš. Len za minulý rok trnavský archív vybavil pre českých partnerov 3 154 žiadostí, tento rok do augusta ich bolo 2 512.
Za českú stranu sa na rokovaní v Trnave zúčastnil aj riaditeľ Vojenského historického archívu Praha Július Baláž, riaditeľ Archívu Ministerstva obrany Českej republiky Praha Jan Kolář a riaditeľ Správneho archívu Armády ČR so sídlom v Olomouci Mojmír Sklenovský. Tieto pracoviská sú v podriadenosti Vojenského ústredného archívu Praha. Jeho riaditeľ Josef Žikeš vyjadril so spoluprácou s Vojenským archívom – centrálnou registratúrou MO SR Trnava vysokú spokojnosť a dvom jeho pracovníkom, Ivanovi Michaličkovi a Štefanovi Válekovi, udelil Pamätný odznak riaditeľa Vojenského ústredného archívu Praha.


Spolupráca vojenských archívovSpolupráca vojenských archívovSpolupráca vojenských archívovSpolupráca vojenských archívov

Autor: Pavol Vitko, MO SR , Foto: npor. Andrea Rišianová, OS SR - Dátum: 11.09.2015
Čítanosť: 5709
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share