Preskocit navigáciu

Generálmajor Macko: Americký presun je výcvikovou príležitosťou pre OS SR


Generálmajor Macko: Americký presun je výcvikovou príležitosťou pre OS SR

Na najväčšom medzinárodnom cvičení v novodobej histórii slovenských ozbrojených síl Slovak Shield sa zúčastnia aj jednotky USA. V dňoch medzi 14. a 17. septembrom sa cez Slovensko presunie do 640 príslušníkov a 150 kusov kolesovej techniky ozbrojených síl Spojených štátov amerických. Na našich cestách bude možnosť počas cvičenia okrem slovenskej techniky stretnúť aj vozidlá Stryker, Humvee, či nákladné vozidlá. Americkí vojaci sa presúvajú zo svojej základne v nemeckom Vilsecku cez Českú republiku, Slovensko až do Maďarska, kde sa zapoja do aliančného cvičenia Brave Warrior 2015. „Počas presunu cez Slovenskú republiku zabezpečíme základnú podporu pre tranzitujúce jednotky, zabezpečíme podporu v našich zariadeniach ozbrojených síl, kde americkým vojakom umožníme odpočinok, základné ošetrenie techniky a doplnenie pohonných hmôt,“ povedal 2. zástupca náčelníka Generálneho štábu OS SR generálmajor Pavel Macko.

Verejnosť bude mať možnosť stretnúť sa s príslušníkmi ozbrojených síl Spojených štátov amerických počas Dňa otvorených dverí v priestoroch Ministerstva obrany SR, 16. septembra 2015.

Na Slovensko americké vozidlá a vojaci vstúpia po prejazde Českou republikou na hraničnom prechode Břeclav/Brodské 14. septembra. Naše územie opustia najneskôr 17. septembra, kedy sa presunú do Maďarska. Technika sa bude presúvať primárne po cestách prvej triedy a po diaľniciach.

„Pre ozbrojené sily je predovšetkým výcviková príležitosť. Vykonáme rôzne výcvikové aktivity týkajúce sa spolupráce amerických jednotiek s našimi,“ doplnil generálmajor Pavel Macko.



Autor: MO SR - KOd , Foto: Ilustračné - Dátum: 14.09.2015
Čítanosť: 6556
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share