Preskocit navigáciu

Medzinárodné cvičenie TOXIC VALLEY 2015


Medzinárodné cvičenie TOXIC VALLEY 2015

Po roku sa opäť vo Výcvikovom a testovacom centre RCHBO v Zemianskych Kostoľanoch stretávajú odberové SICA (Sampling and Identification of Chemical Agents) tímy z Rakúska, Belgicka, Českej republiky, Poľska, Maďarska, Slovinska, Francúzska a Slovenska na medzinárodnom cvičení TOXIC VALLEY 2015.
Hlavným cieľom cvičenia je vykonávanie odberu vzoriek z kontaminovaných priestorov (napr. sarin, yperit) a precvičenie schopností vzájomnej spolupráce v operáciách medzinárodného a domáceho krízového manažmentu. V dobe od 28.9 – 9.10.2015 si tímy preverenia svoje znalosti a postupy pri odbere toxických chemických látok a ich predbežnej chemickej analýze v súlade so štandardami Severoatlantickej aliancie. Zároveň majú jedinečnú možnosť porovnania svojich postupov s tímami rovnanej špecializácie iných štátov, čo vytvára jedinečnú možnosť zvyšovania odbornosti v tejto špecifickej spôsobilosti radiačnej, chemickej a biologickej ochrany (RCHBO).
Cvičenie je založené na vopred pripravených scenároch, ktorým môžu tímy čeliť pri plnení odborných úloh v oblasti nasadenia. OS SR v spolupráci s Národnou kriminálnou agentúrou zároveň pripravili scenáre vychádzajúce z aktuálnych potrieb operácie Resolute support v Afganistane zameraných na problematiky odhaľovania drog.


Medzinárodné cvičenie TOXIC VALLEY 2015Medzinárodné cvičenie TOXIC VALLEY 2015Medzinárodné cvičenie TOXIC VALLEY 2015Medzinárodné cvičenie TOXIC VALLEY 2015Medzinárodné cvičenie TOXIC VALLEY 20152

Autor: mjr. Ing. Peter Koška, PhD , Foto: autor - Dátum: 30.09.2015
Čítanosť: 5995
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share