Preskocit navigáciu

Sniperi 5. pluku drilovali v kurze HIGH ANGLE/URBAN SNIPER


Sniperi 5. pluku drilovali v kurze HIGH ANGLE/URBAN SNIPER

 V dvojtýždňovom kurze v špeciálnom medzinárodnom výcvikovom centre (ISTC - International Special Trainig Center) v nemeckom Pfullendorfe sa od polovice septembra do začiatku októbra 2015 zdokonaľovali v ostreľovačskom majstrovstve dvaja členovia 5. pluku špeciálneho určenia.

 Tréning sniperov bol rozdelený do dvoch fáz. Prvá – horská fáza – sa sústreďovala najmä na streľbu pod uhlom na hrebeň, do údolia a cez dolinu. Frekventanti kurzu sa detailne zaoberali aj maskovaním, presunmi v horskom zimnom prostredí a vylepšovali svoje zručnosti v skrytom priblížení do palebného postavenia, či jeho opustenie. Streľba v horách bola vedená na vzdialenosti do 1.500 metrov v nadmorskej výške 2.000 – 2.500 metrov. Ťažisko druhej fázy - s označením „Urban“ – bolo orientované na maskovanie, budovanie palebných pozícií, presuny a streľbu v mestskom prostredí. Rovnako i skryté priblíženie do palebného postavenia a jeho opustenie, či vedenie paľby z finálneho postavenia sa odohrávalo v zastavanej konglomerácii.

 K tréningovým zaujímavostiam, ktoré ovplyvňovali úspešnosť ostreľovačských tímov desiatky rôznych národností ako Nemci, Španieli, Taliani, ďalej vojaci zo Singapúru, Spojených štátov amerických, Nórska, Holandska, Grécka a Lotyšska, bez pochýb patria údaje o rozdieloch nadmorských výšok a teplôt. Rozdiel medzi strelnicami horskej a Urban fázy bolo až 2.200 výškových metrov. Okrem nich sa museli strelci v druhej časti popasovať s výraznou zmenou balistiky dráhy strely. V horskej etape sa výrazne zmenilo počasie: slnečno s dennými teplotami 17 °C sa pretransformovalo do výdatného sneženia s teplotami okolo nuly.

 ISTC, v ktorom bol výcvik realizovaný, je centrum pre viaceré druhy kurzov Síl pre špeciálne operácie.


Sniperi 5. pluku drilovali v kurze HIGH ANGLE/URBAN SNIPER I.Sniperi 5. pluku drilovali v kurze HIGH ANGLE/URBAN SNIPER I.Sniperi 5. pluku drilovali v kurze HIGH ANGLE/URBAN SNIPER I.Sniperi 5. pluku drilovali v kurze HIGH ANGLE/URBAN SNIPER I.Sniperi 5. pluku drilovali v kurze HIGH ANGLE/URBAN SNIPER II.Sniperi 5. pluku drilovali v kurze HIGH ANGLE/URBAN SNIPER II.Sniperi 5. pluku drilovali v kurze HIGH ANGLE/URBAN SNIPER II.

Autor: 5. pšu - kpt. Mário Pažický , Foto: 5. pšu – sniper tím - Dátum: 23.10.2015
Čítanosť: 24809
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share