Preskocit navigáciu

Generálporučík Maxim vo Vojenskom výbore EÚ


Generálporučík Maxim vo Vojenskom výbore EÚ

Náčelník Generálneho štábu OS SR so sprievodom sa zúčastnil rokovania Vojenského výboru Európskej únie (EUMC) v Bruseli 28. a 29. októbra 2015. Bolo posledné pod vedením francúzskeho generála Patricka De Rousiers, ktorého vo funkcii predsedu EUMC od novembra 2015 nahradí grécky generál Mikhail Kostrakos.
Na úvod rokovania vystúpil generálny tajomník Európskej služby pre vonkajšiu činnosť Alain Le Roy, ktorý poskytol aktuálne informácie k problematike bezpečnosti a obrany EÚ. Zmienil sa aj o pripravovanej globálnej stratégii EÚ v oblasti zahraničnej a bezpečnostnej politiky, ktorá má byť predložená Rade EÚ do júna 2016 a živo sa zaujímal o názory na jej ďalšie rozpracovanie. Generálporučík Maxim vo vystúpení podporil úsilie EÚ posilniť bezpečnosť a stabilitu v jej susedstve. Vyjadril aj presvedčenie o dôležitosti strategického dialógu a spolupráce EÚ a NATO.
V časti venovanej misiám a operáciám vystúpil aj kontraadmirál Enrico Credendino. Informoval o pôsobení námornej operácia SOPHIA, ako o konkrétnom vojenskom príspevku k riešeniu migračnej krízy. Na rokovanie boli prizvaní aj náčelníci generálnych štábov krajín prispievajúcich do misií a operácií EÚ, kde bola vytvorená príležitosť pre výmenu skúseností.
V súčasnej dobe prebieha prvá fáza certifikácie Bojovej skupiny EÚ krajín V4 (V4EUBG) v Krakowe, v podobe veliteľsko-štábneho cvičenia Autumn Challenge 2015. Do konca roka bude nasledovať plno profilové cvičenie s vyvedením deklarovaných jednotiek do vojenského výcvikového priestoru Drawsko-Pomorskie. O uvedenom cvičení generálporučík Maxim konzultoval so svojim poľským kolegom generálom Gocułom. Poľsko, ako vedúca krajina V4EUBG, využila prítomnosť náčelníkov generálnych štábov na podpis memoranda o pristúpení Ukrajiny do uvedenej skupiny.
Na okraj rokovania uskutočnil Náčelník Generálneho štábu OS SR aj ďalšie neformálne stretnutia. S náčelníkom Generálneho štábu obranných síl Maďarska, generálom Benkö, diskutoval o vyslaní jednotky príslušníkov ozbrojených síl na cvičenie Balaton 2015, ktorého cieľom je zladenie postupov jednotiek krajín V4 pri vzájomnej pomoci so zvládnutím krízy spôsobenej migračnou vlnou. Generálporučík Maxim tlmočil Vojenskému predstaviteľovi Slovinska, v súvislosti s krízovou situáciou na ich hraniciach, pripravenosť ozbrojených síl vyslať zdravotnícky tím spolu s časťou mobilnej poľnej nemocnice, v prípade požiadavky slovinskej strany.
Náčelník Generálneho štábu OS SR sa stretol aj so stálym predstaviteľom SR pri EÚ, veľvyslancom Petrom Javorčíkom. Diskutovali o výzvach, ktorým EÚ čelí v zahranično-bezpečnostnej a obrannej oblasti a výzvach súvisiacich s predsedníctvom SR v Rade EÚ v druhom polroku 2016.
Ďalšie rokovanie EUMC vo formáte náčelníkov generálnych štábov sa uskutoční 17. mája 2016 v Bruseli.


Generálporučík Maxim vo Vojenskom výbore EÚGenerálporučík Maxim vo Vojenskom výbore EÚGenerálporučík Maxim vo Vojenskom výbore EÚGenerálporučík Maxim vo Vojenskom výbore EÚGenerálporučík Maxim vo Vojenskom výbore EÚ 2Generálporučík Maxim vo Vojenskom výbore EÚ 2Generálporučík Maxim vo Vojenskom výbore EÚ 2Generálporučík Maxim vo Vojenskom výbore EÚ 2Generálporučík Maxim vo Vojenskom výbore EÚ 3Generálporučík Maxim vo Vojenskom výbore EÚ 3Generálporučík Maxim vo Vojenskom výbore EÚ 3Generálporučík Maxim vo Vojenskom výbore EÚ 3Generálporučík Maxim vo Vojenskom výbore EÚ 4

Autor: OOd NGŠ, SZ EU , Foto: SZ EU - Dátum: 29.10.2015
Čítanosť: 4638
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share