Preskocit navigáciu

Certifikácia SOLTG - TASR: „5. pluk špeciálneho určenia zvládol certifikáciu podľa štandardov NATO“


Certifikácia SOLTG - TASR: „5. pluk špeciálneho určenia zvládol certifikáciu podľa štandardov NATO“

Príslušníci elitného 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline majú za sebou úspešné nasadenie v operáciách v Iraku a stále pôsobia v Afganistane.

 Žilina 16. novembra (TASR) – Žilinský 5. pluk špeciálneho určenia úspešne zavŕšil národnú certifikáciu podľa štandardov NATO s názvom Salamander 2015, ktorá bola zhodnotením a preverením spôsobilosti Úlohového zoskupenia Síl pre špeciálne operácie určených v prospech NATO.

 "Certifikácia je ďalším medzníkom v našej histórii. Týmto sme potvrdili opodstatnenú príslušnosť k rodine NATO - Síl pre špeciálne operácie. Z aktuálne dlhého procesu nasadzovania do rizikových regiónov sa postupne dostávame medzi špičku, ktorú môžu nasadiť do piatich dní kamkoľvek vo svete. Po tomto kole certifikácie je to 45 dní a cieľom je budúcoročná certifikácia – po jej úspešnom zvládnutí to bude spomínaných päť dní," uviedol veliteľ 5. pluku špeciálneho určenia Ľubomír Šebo.

 Na celý proces dohliadal monitorovací tím z Veliteľstva špeciálnych síl NATO z belgického Shape. "Certifikačné cvičenie sme vykonali počas dvoch týždňov. Jednu časť formou kontroly pripravenosti jednotky na plnenie úloh priamo v priestoroch 5. pluku špeciálneho určenia, kde sa hodnotila hlavne pripravenosť plánov a materiálu. Potom sme vykonali kontrolu v Centre výcviku v Lešti, kde bola činnosť zameraná na preverenie praktických zručností a spôsobilostí jednotky v celom spektre operácií špeciálnych síl. Po sumarizácii čiastkových hodnotení vyšla jednotka jednoznačne ako spôsobilá pre plnenie úloh," povedal náčelník odboru Síl špeciálneho určenia Generálneho štábu (GŠ) Ozbrojených síl (OS) SR a šéf certifikačného tímu Svetozár Bohuš.

 "Hodnotenie bolo zamerané na vyhodnotenie spôsobilosti plniť úlohy v oblasti pripravenosti a plánov, v oblasti operácií, v oblasti logistiky, ktorú však NATO chápe komplexne a napríklad zahŕňala aj oblasť zdravotníckeho zabezpečenia. Ďalšou bola oblasť komunikačných a informačných systémov. A ako posledná oblasť administrácie, ktorá zahŕňa všetky plány v oblasti personálneho zabezpečenia jednotky," doplnil náčelník odboru Síl špeciálneho určenia GŠ OS SR.

 Druhý zástupca náčelníka GŠ OS SR Pavel Macko pripomenul, že príslušníci 5. pluku špeciálneho určenia majú za sebou úspešné nasadenie v operáciách v Iraku a stále pôsobia v Afganistane. "Po certifikácii budete mať jednotku certifikovanú v Silách pre špeciálne operácie. A zároveň začne pre vás nová etapa. O nič ľahšia. Pretože ste boli velením OS SR a vedením rezortu obrany SR nominovaní do novoformovaných síl veľmi rýchlej reakcie. Ste vôbec prvá jednotka z OS SR, ktorá bude začlenená do týchto síl. Málokto ešte vie, čo to všetko zahŕňa. Ale vieme jedno, že tu budú sily s krátkymi časmi na nasadenie a vzhľadom na to, ako sa vyvíja bezpečnostné prostredie, to nasadenie môže nastať kedykoľvek," zdôraznil Macko.

 Žilinský 5. pluk špeciálneho určenia prešiel od roku 2008 celou škálou spoločných výcvikov so zahraničnými partnermi, prevažne americkými, českými a poľskými. Podieľa sa napríklad aj na mentoringu afganských jednotiek. V špeciálnych operáciách stratili doposiaľ žilinskí špeciáli v Afganistane dvoch kolegov - kapitána Edmunda Makovníka a rotmajstra Patrika Fraštiu.

 

celý pôvodný materiál nájdete tu: 5. pluk špeciálneho určenia zvládol certifikáciu podľa štandardov NATO


Certifikačné cvičenie Salamander 2015  I.Certifikačné cvičenie Salamander 2015  I.Certifikačné cvičenie Salamander 2015  I.Certifikačné cvičenie Salamander 2015  I.Certifikačné cvičenie Salamander 2015  II.Certifikačné cvičenie Salamander 2015  II.Certifikačné cvičenie Salamander 2015  II.Certifikačné cvičenie Salamander 2015  II.Certifikačné cvičenie Salamander 2015  III.Certifikačné cvičenie Salamander 2015  III.Certifikačné cvičenie Salamander 2015  III.Certifikačné cvičenie Salamander 2015  III.Certifikačné cvičenie Salamander 2015  IV.Certifikačné cvičenie Salamander 2015  IV.Certifikačné cvičenie Salamander 2015  IV.Certifikačné cvičenie Salamander 2015  IV.Certifikačné cvičenie Salamander 2015  V.Certifikačné cvičenie Salamander 2015  V.Certifikačné cvičenie Salamander 2015  V.Certifikačné cvičenie Salamander 2015  V.Certifikačné cvičenie Salamander 2015  VI.Certifikačné cvičenie Salamander 2015  VI.Certifikačné cvičenie Salamander 2015  VI.Certifikačné cvičenie Salamander 2015  VI.

Autor: TASR a 5. pšu - kpt. Mário Pažický , Foto: CV Lešť – Ivan Kvasna a 5. pšu – mk - Dátum: 18.11.2015
Čítanosť: 25630
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share