Preskocit navigáciu

TASR: „Do podpornej misie v Afganistane odíde 35 slovenských vojakov“


TASR: „Do podpornej misie v Afganistane odíde 35 slovenských vojakov“

Odchádzajú plniť úlohy do operácie Resolute Support v Afganistane.

 Žilina 20. novembra (TASR) – Na pôde 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline sa dnes na slávnostnom nástupe rozlúčili s 35 príslušníkmi Ozbrojených síl (OS) SR, ktorí odchádzajú plniť úlohy do operácie Resolute Support v Afganistane. Nosnou časťou slovenského kontingentu je 21 vojakov zo žilinského špeciálneho pluku.

 Podľa náčelníka štábu veliteľstva Pozemných síl OS SR Karola Navrátila je misia Resolute Support v Afganistane menšou oproti misii ISAF. "Naši vojaci tam budú pôsobiť vo veliteľských štruktúrach v slovenskom podpornom pluku. A vojaci z 5. pluku špeciálneho určenia budú plniť úlohy svojej odbornosti pri príprave afganských špeciálnych síl. Po viac ako 3500 vojakoch zo Slovenska v operácii ISAF aj 87 príslušníkov ozbrojených síl v operácii Resolute Support prezentovalo v ostatných 12 rokoch pri plnení úloh vysokú mieru profesionality," povedal Navrátil.

 Veliteľ 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline Ľubomír Šebo zdôraznil, že misia v Afganistane je pre pluk veľkým záväzkom. "Plne súhlasím s tým, že týmto kontingentom pomáhame afganským špeciálnym silám zvýšiť ich spôsobilosti. Naši ľudia sú pripravení a verím, že sa bezpečne vrátia naspäť, lebo to je kľúčové. Postihlo nás to pred dvoma rokmi, že sa nám ľudia nevrátili. Takže, všetko úsilie, ktoré bolo smerované napríklad do odbornej prípravy, bude korunované tým, že sa vrátia naspäť," uviedol Šebo.

 "Je to tretia rotácia, momentálne 35 profesionálnych vojakov, a je predpoklad, že tam zostanú šesť mesiacov. Budú plniť úlohy asistencie afganským národným silám. Ich príslušníci sú veľmi radi, pretože privítajú každú pomoc a výcvik v prospech ich armády, aby dokázali zvládať situáciu vo svojom prostredí," dodal veliteľ slovenského podporného kontingentu Ján Chorvát.

celý pôvodný materiál nájdete tu: Do podpornej misie v Afganistane odíde 35 slovenských vojakov


Do podpornej misie v Afganistane odíde 35 slovenských vojakov I.Do podpornej misie v Afganistane odíde 35 slovenských vojakov I.Do podpornej misie v Afganistane odíde 35 slovenských vojakov I.Do podpornej misie v Afganistane odíde 35 slovenských vojakov I.Do podpornej misie v Afganistane odíde 35 slovenských vojakov II.Do podpornej misie v Afganistane odíde 35 slovenských vojakov II.Do podpornej misie v Afganistane odíde 35 slovenských vojakov II.Do podpornej misie v Afganistane odíde 35 slovenských vojakov II.

Autor: TASR a 5. pšu - kpt. Mário Pažický , Foto: 5. pšu – archív - Dátum: 23.11.2015
Čítanosť: 21842
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share