Preskocit navigáciu

TASR: „Po návrate z misií privítali v 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline 48 vojakov“


TASR: „Po návrate z misií privítali v 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline 48 vojakov“

Žilina 4. decembra (TASR) – Po návrate z misií Resolute Support v Afganistane, EUFOR - ALTHEA v Bosne a Hercegovine a UNTSO Blízky východ dnes na pôde 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline privítali 48 príslušníkov Ozbrojených síl (OS) SR.

„Ako veliteľ som najšťastnejší, keď sa všetci vojaci po splnení úloh vrátia. V operácii Resolute Support na území Afganistanu, v Bosne a Hercegovine v operácii ALTHEA alebo pod vlajkou OSN na území Izraela a Sýrie všetci plnili úlohy vynikajúcim spôsobom,“ povedal veliteľ Strategického centra krízového manažmentu Generálneho štábu (GŠ) Ozbrojených síl (OS) SR Jindřich Joch. Doplnil, že z Bosny a Hercegoviny sa vrátilo 12 príslušníkov OS SR, z Afganistanu 35 príslušníkov a jeden z Blízkeho východu. „V súčasnosti máme v operácii Resolute Support na území Afganistanu 48 príslušníkov, v operácii EUFOR ALTHEA 38 príslušníkov a v operácii UNTSO neustále dvoch príslušníkov. Naše tímy cvičia afganské bezpečnostné sily. Je to veľmi ťažká práca v ťažkom prostredí a najťažšie je odlúčenie od rodiny. Na území Bosny a Hercegoviny plníme úlohy v pozorovacích tímoch. Monitorujeme stav bezpečnosti v krajine, aby nedošlo k eskalácii napätia. S tým, že v tejto oblasti sa takisto prejavuje utečenecká kríza, či už s väčšími alebo s menšími problémami,“ vysvetlil Joch.

Veliteľ 2. rotácie SLOVCON – Resolute Support v Afganistane Rudolf Pástor podotkol, že poradenská a výcviková misia je vzácnou skúsenosťou. „Je to vlastne kontakt, poradenstvo a výcvik v kultúre, ktorá je rozdielna oproti našej európskej. Fáza získania dôvery je pomerne dlhšia. To znamená, že u niektorých funkcií je odporučené dlhodobejšie pôsobenie. Ale my, ako príslušníci malej krajiny, sme prijímaní veľmi pozitívne,“ uviedol Pástor.

Druhýkrát v krátkom čase bol v Afganistane veliteľ tímu z 5. pluku špeciálneho určenia, ktorý mal na starosti tréning špeciálnych afganských jednotiek. „Pri odchode som hovoril, že určite viem, čo ma čaká, čo ma neminie. Mýlil som sa. Afganistan je tak nevyspytateľná krajina, že by som tam mohol ísť aj desiatykrát, ale stále je tam niečo, čo vás dokáže prekvapiť. V každom prípade, nemôžete sa spoliehať na to, že to bude tak, ako minule,“ zdôraznil príslušník žilinského špeciálneho pluku.

Na Slovensko sa vrátil aj mierový pozorovateľ UNTSO Ivan Laššút, ktorý pozoroval dodržiavanie prímeria medzi Izraelom a Sýriou. „Situácia sa výrazne skomplikovala po vypuknutí konfliktu v Sýrii. Je neštandardný a bežnému občanovi sa nedá predstaviť komplexnosť situácie, ktorá je na území Sýrie v súčasnosti. Je to veľmi zložité, neprehľadné a kvôli tomu majú aj Mierové sily doteraz problém plniť svoje úlohy. Prekvapila ma pohostinnosť ľudí v núdzi a mal som dobré skúsenosti. Keď sme sa stretli s miestnym obyvateľstvom, nebola nejaká nevraživosť alebo nenávisť. Veľmi často nám ponúkli potraviny alebo ovocie. Čo bolo pre mňa šokujúce. Ľudia v núdzi boli ochotní dať potraviny ľuďom, ktorí žijú v ďaleko lepších podmienkach,“ uzavrel Laššút.


TASR: „Po návrate z misií privítali v 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline 48 vojakov“ I.TASR: „Po návrate z misií privítali v 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline 48 vojakov“ I.TASR: „Po návrate z misií privítali v 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline 48 vojakov“ I.TASR: „Po návrate z misií privítali v 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline 48 vojakov“ I.TASR: „Po návrate z misií privítali v 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline 48 vojakov“ II.TASR: „Po návrate z misií privítali v 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline 48 vojakov“ II.TASR: „Po návrate z misií privítali v 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline 48 vojakov“ II.TASR: „Po návrate z misií privítali v 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline 48 vojakov“ II.TASR: „Po návrate z misií privítali v 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline 48 vojakov“ III.

Autor: TASR a 5. pšu - kpt. Mário Pažický , Foto: 5. pšu – archív - Dátum: 07.12.2015
Čítanosť: 20507
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share