Preskocit navigáciu

Žilinský 5. pluk navštívil šéf amerických špeciálov dislokovaných v Európe


Žilinský 5. pluk navštívil šéf amerických špeciálov dislokovaných v Európe

 

 V utorok (12. januára 2016) navštívil žilinský 5. pluk špeciálneho určenia veliteľ veliteľstva amerických Síl pre špeciálne operácie v Európe generálmajor Gregory J. Lengyel so sprievodom. Programu v Žiline predchádzali prijatia hlavnými funkcionármi Ministerstva obrany SR a Generálnehoštábu Ozbrojených síl SR v Bratislave. Hosť navštívil Slovenskú republiku na pozvanie náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR (GŠ OS SR) generála Milana Maxima a delegáciu sprevádzal jeho zástupca generálmajor Pavel Macko.

 Počas brífingu sa hostia zoznámili s históriou pluku a získali detailnejší obraz o jeho poslaní, štruktúre a najaktuálnejších úlohách na domácom poli a v zahraničí.

 Generál Lengyel mal príležitosť prezrieť si výstroj a výzbroj, ktorú žilinskí vojaci v súčastnosti používajú, no predvedené mu boli aj historické zbrane. Dynamická ukážka výcviku, s orientáciou na výkon činností z portfólia úloh plnených elitnými vojakmi v zahraničných operáciách, ilustrovala nastrelenie skupiny špeciálneho určenia s elimináciou protivníkov pri zásahu proti predpokladanej teroristickej bunke niektorej z nelegálnych organizácií pôsobiacich proti vlastným obyvateľom i koalícii.

 Počas návštevy označil generál Macko Sily pre špeciálne operácie USA za strategického partnera s ktorým slovenskí špeciáli veľmi úzko spolupracujú od roku 2010. „Spoločne sme sa pripravovali na nasadenie v Afganistane, kde sa v bojových akciách naše špeciálne sily veľmi dobre osvedčili. Momentálne spolupracujeme pri nasadení ako poradenská skupina v operácii Resolute Support,“ povedal Macko a dodal: „Cieľom tejto návštevy je, okrem iného, vyhodnotenie doterajšej spolupráce, ktorá bola mimoriadne intenzívna. Diskutovali sme o budovaní kapacít a spôsobilostí pluku, ale i o možnostiach budúcej spolupráce. Americkému partnerovi sme objasnili pripravovanú transformáciu našich Síl pre špeciálne operácie spojenú so vznikom veliteľstva tohoto druhu síl v štruktúrach slovenských ozbrojených síl. Ďalej sme hovorili o protiteroristických úlohách, ktoré sú v zodpovednosti 5. pluku špeciálneho určenia“. Macko doplnil, že americký hosť mal možnosť vidieť veľmi rýchly rast spôsobilostí aj kapacít 5. pluku – jediného reprezentanta Síl pre špeciálne operácie na Slovensku – a verí, že pluk bude spoľahlivým článkom v zostave spojeneckých Síl pre špeciálne operácie.

 Témami rozhovorov v čase pobytu delegácie v Žiline bolo aj chystané rozširovanie pluku a najbližšie záväzky z hladiska pôsobenia v severoatlantickej Aliancii. Spomenutá bola vlaňajšia certifikácia účelového zoskupenia špeciálnych síl, s čím súvisí tohtoročný prechod tohoto zoskupenia do Síl veľmi rýchlej reakcie NATO.

 V čase návštevy generál Lengyel ocenil, že špeciálne sily Slovenskej republiky sú plnohodnotným členom rodiny aliančných špeciálnych síl.

 Veliteľstvo Síl pre špeciálne operácie USA pre Európu, v čele s generálmajorom Lengyelom, sídli v nemeckom Štutgarte.


Žilinský 5. pluk navštívil šéf amerických špeciálov dislokovaných v Európe I.Žilinský 5. pluk navštívil šéf amerických špeciálov dislokovaných v Európe I.Žilinský 5. pluk navštívil šéf amerických špeciálov dislokovaných v Európe I.Žilinský 5. pluk navštívil šéf amerických špeciálov dislokovaných v Európe I.Žilinský 5. pluk navštívil šéf amerických špeciálov dislokovaných v Európe II.Žilinský 5. pluk navštívil šéf amerických špeciálov dislokovaných v Európe II.Žilinský 5. pluk navštívil šéf amerických špeciálov dislokovaných v Európe II.Žilinský 5. pluk navštívil šéf amerických špeciálov dislokovaných v Európe II.Žilinský 5. pluk navštívil šéf amerických špeciálov dislokovaných v Európe III.Žilinský 5. pluk navštívil šéf amerických špeciálov dislokovaných v Európe III.Žilinský 5. pluk navštívil šéf amerických špeciálov dislokovaných v Európe III.Žilinský 5. pluk navštívil šéf amerických špeciálov dislokovaných v Európe III.

Autor: kpt. Mário Pažický , Foto: kpt. Mário Pažický - Dátum: 14.01.2016
Čítanosť: 22448
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share