Preskocit navigáciu

Generál Maxim rokoval v NATO k aktuálnym bezpečnostným otázkam


Generál Maxim rokoval v NATO k aktuálnym bezpečnostným otázkam

Náčelník Generálneho štábu ozbrojených síl sa 21. januára 2016 zúčastnil v Bruseli na zasadaní Vojenského výboru NATO, ktorého centrálnou témou boli aktuálne bezpečnostné výzvy v euroatlantickom priestore a podpora Aliancie štátom, ktoré sú dlhodobo dejiskom ozbrojených konfliktov.
Náčelníci generálnych štábov sa o. i. zhodli na potrebe posilniť úlohu NATO pri predchádzaní kríz v severnej Afrike a na Blízkom východe, odkiaľ do Európy denne prichádzajú tisíce utečencov. Na stretnutí s Jensom Stoltenbergom, generálnym tajomníkom NATO, sa náčelníci generálnych štábov zhodli v názore, že Aliancia môže túto úlohu naplniť predovšetkým intenzívnejším využívaním existujúcich mechanizmov spolupráce s partnerskými krajinami. V tomto kontexte náčelníci generálnych štábov podporili aj pokračovanie úsilia Aliancie pri budovaní bezpečnostného sektora v Afganistane. Záverečná časť zasadania bola venovaná otázkam dlhodobej vojenskej adaptácie NATO na bezpečnostné výzvy, ktorým spojenci čelia na východnom a na južnom krídle euroatlantického priestoru.
V rámci zasadania Vojenského výboru NATO generál Maxim vykonal bilaterálne rokovanie s generálom Tiborom Benköm, náčelníkom Generálneho štábu obranných síl Maďarska, ktorému sa poďakoval za jeho osobný podiel na dlhodobej spolupráci obranných síl Maďarska s ozbrojenými silami Slovenskej republiky a odovzdal mu Pamätný kríž náčelníka generálneho štábu ozbrojených síl Slovenskej republiky I. stupňa. Zároveň sa generálovi Tiborovi Benköovi poďakoval za podporu pri organizácii pietneho aktu pri príležitosti 10. výročia od leteckej katastrofy v Hejciach a zablahoželal mu k významnému životnému jubileu.
Generál Milan Maxim sa tiež krátko stretol s náčelníkom generálneho štábu Armády Českej republiky,
s ktorým diskutoval o možnej spolupráci v rámci operácie EÚ v Mali.


Generál Maxim rokoval v NATO k aktuálnym bezpečnostným  otázkamGenerál Maxim rokoval v NATO k aktuálnym bezpečnostným  otázkam

Autor: OOd NGŠ , Foto: SZ pri NATO - Dátum: 21.01.2016
Čítanosť: 5007
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share