Preskocit navigáciu

V Novákoch sa pripravovali špecialisti EOD


V Novákoch sa pripravovali špecialisti EOD

Prvý februárový týždeň sa uskutočnila v priestoroch Národného centra EOD v Novákoch zdokonaľovacia príprava EOD spôsobilostí, vyčlenených OS SR pre bojovú skupinu V-4 Európskej únie. Podplukovník Roland Bartakovics z Generálneho štábu OS SR pripomína, že prvok vyčlenený pre potreby bojovej skupiny V-4 EÚ pozostáva z jednej čaty, ktorá má dva tímy EOD. „Majú spôsobilosti na odstraňovanie improvizovaných výbušných prostriedkov. Disponujú bohatými skúsenosťami z pôsobenia v operácie ISAF. Postupy, ktoré používali v Afganistane môžu využiť v rámci prípadného nasadenia bojovej skupiny. Na spoločnej príprave sa zúčastnili aj zložky Ministerstva vnútra v rámci prípravy na slovenské predsedníctvo v Európskej únii. Spoločne sme si vymenili skúsenosti a navzájom sa oboznámili s postupmi, ktoré oba rezorty používajú,“ zdôrazňuje podplukovník Bartakovics.
Riadiacim výcviku v Novákoch bol starší pyrotechnik Národného centra EOD rotmajster Michal Mieres. V priebehu prípravy si jej účastníci zopakovali operačné postupy, ktoré používajú pri svojej práci. Pri finálnom ničení nájdenej munície či nástražných výbušných systémov podľa rotmajstra Niereza používajú viacero metód. Ide napríklad o výbušné metódy, kontrolovaný výbuch pri zneškodňovaní munície, nástražného výbušného systému. Pri tejto činnosti sa snažia čo najviac potlačiť riziko nebezpečenstva. Špecialisti z Národného centra EOD využívajú aj spôsob vodných náloží. Oboznámili ich s nimi pred rokmi americkí špecialisti, s ktorými úzko spolupracovali aj počas svojho pôsobenia v operácii ISAF v Afganistane.
Rotmajster Mieres konštatuje, že vodné nálože využívali v ISAF pomerne často. Nielen na ničenie, ale aj na odkrývanie. Lebo trhaviny v kombinácii s vodou dokážu vlastne poskytnúť určitú pracovnú silu. „Vodná nálož je výhodná. Najmä pri plnení úloh v meste je potrebné obmedziť pôsobenie výbušných materiálov. S jej pomocou sa nám podarí rozrušiť nástražný výbušný systém, ale nespôsobí jeho iniciáciu. Lebo spomínaný tlak vody oddelí jednotlivé komponenty výbušného systému,“ konštatuje rotmajster Mieres.
V Novákoch v spolupráci s príslušníkmi trenčianskeho Medzinárodného centra EOD COE účastníci kurzu precvičovali aj prácu s podomácky vyrobenými trhavinami, nástražnými systémami. Oboznámili sa s ich výrobou a likvidáciou. Aby boli pripravení aj na riešenie takýchto situácií pri prípadnom nasadení bojovej skupiny krajín V-4 Európskej únie v zahraničí.


V Novákoch sa pripravovali špecialisti EODV Novákoch sa pripravovali špecialisti EODV Novákoch sa pripravovali špecialisti EODV Novákoch sa pripravovali špecialisti EODV Novákoch sa pripravovali špecialisti EOD2V Novákoch sa pripravovali špecialisti EOD2V Novákoch sa pripravovali špecialisti EOD2V Novákoch sa pripravovali špecialisti EOD2V Novákoch sa pripravovali špecialisti EOD3V Novákoch sa pripravovali špecialisti EOD3V Novákoch sa pripravovali špecialisti EOD3V Novákoch sa pripravovali špecialisti EOD3V Novákoch sa pripravovali špecialisti EOD4V Novákoch sa pripravovali špecialisti EOD4V Novákoch sa pripravovali špecialisti EOD4V Novákoch sa pripravovali špecialisti EOD4V Novákoch sa pripravovali špecialisti EOD5V Novákoch sa pripravovali špecialisti EOD5V Novákoch sa pripravovali špecialisti EOD5V Novákoch sa pripravovali špecialisti EOD5

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: autor - Dátum: 08.02.2016
Čítanosť: 5589
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share