Preskocit navigáciu

Úvodná plánovacia konferencia k sérii Slovenský štít 2016 aj s medzinárodnou účasťou


Úvodná plánovacia konferencia k sérii Slovenský štít 2016 aj s medzinárodnou účasťou

Predstavitelia 7 krajín (krajiny V4, SRN, Holandska a USA) počas dvoch dní od 9. februára rokovali na Úvodnej plánovacej konferencii k sérii cvičení Slovenský štít 2016. Tak ako sme už skôr informovali, tohto roku pôjde o pokračovanie výcvikového procesu s vyššou ambíciou, precvičiť štáb mechanizovanej brigády vo vedení operácií na obranu územia Slovenskej republiky spolu so spojencami v zmysle článku 5 Washingtonskej dohody.
"Séria cvičení vychádza z operačného dizajnu, ktorý nás prevedie všetkými fázami fiktívneho konfliktu. Výcvikové aktivity sa nesústredia len na záverečné cvičenie, ale kontinuálne precvičia všetky zložky OS SR v pripravenosti reagovať na aktuálne bezpečnostné výzvy," uviedol 2. zástupca náčelníka Generálneho štábu OS SR generálmajor Pavel Macko. 
Okrem cvičení Modrá vlna, Nový horizont a vrcholu v podobe operácie Slovenský štít, ktoré sú priamo zahrnuté v sérii cvičení sa však ozbrojené sily sústredia aj na cvičenia s medzinárodnou účasťou akými budú Tobruq Legacy a Tobruq Arrows, kde sa na preverí pripravenosť jednotiek tzv. malej PVO, ďalej to budú cvičenia Toxic Valley alebo certifikácia SOLTG síl pre špeciálne operácie.
"Práve končiaca úvodná plánovacia konferencia s medzinárodnou účasťou je jednou z historicky prvých aktivít ktoré priamo organizujú zložky Generálneho štábu OS SR, čím sa napĺňa jeho strategické postavenie," povedal na margo konferencie nový náčelník štábu strategického plánovania GŠ plukovník Ivan Pach.
Už v priebehu marca čaká Generálny štáb komplexný štábny nácvik, počas ktorého jednotlivé zložky revidujú vydaný operačný plán.  


Úvodná plánovacia konferencia k sérii Slovenský štít 2016 aj medzinárodnou účasťouÚvodná plánovacia konferencia k sérii Slovenský štít 2016 aj medzinárodnou účasťouÚvodná plánovacia konferencia k sérii Slovenský štít 2016 aj medzinárodnou účasťouÚvodná plánovacia konferencia k sérii Slovenský štít 2016 aj medzinárodnou účasťouÚvodná plánovacia konferencia k sérii Slovenský štít 2016 aj medzinárodnou účasťou2

Autor: OOd NGŠ , Foto: autor - Dátum: 10.02.2016
Čítanosť: 6677
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share