Preskocit navigáciu

Organizácia Svetového pohára aj so spoluúčasťou vojakov


Organizácia Svetového pohára aj so spoluúčasťou vojakov

„Som veľmi rád že v rámci organizácie Svetového pohára v alpskom lyžovaní v Jasnej nám bol nápomocný aj rezort obrany a ozbrojené sily. Úprimne ďakujem najmä Akadémii ozbrojených síl a vojenskej polícii,“ povedal predseda organizačného výboru tohto vrcholového športového podujatia, ktorá sa konalo od 5. do 7. februára.

„Akadémia poskytla v prospech organizačného výboru Svetového poháru v Jasnej ubytovacie kapacity, stravovanie pre ubytovaných a parkovacie priestory,“ uviedol rektor Akadémie ozbrojených síl doc. Ing. Jozef Puttera, CSc. „Ubytovaní boli u nás dobrovoľníci, príslušníci policajného zboru a Vojenská polícia, konkretizoval kvestor akadémie JUDr. Ing. Peter Hopko. Akadémia v zmysle zmluvy s organizačným výborom zabezpečila 200 postelí, obsadených bolo 190. Prví dobrovoľníci prichádzali už od 17. februára a v týždni pretekov sme mali ubytovaných 107,“ dodal kvestor. Akadémia pre dobrovoľníkov aj policajtov zabezpečovala stravovanie, konkrétne raňajky a večere, pretože počas dňa boli tratiach alebo v službe. „V areáli akadémie počas Svetového pohára AOS poskytla parkovanie pre 45 autobusov zabezpečujúcich kyvadlovú dopravu a pre služobné vozidlá štátnej a vojenskej polície. Akadémia v prospech organizačného štábu poskytla aj panelovú plochu za areálom, ktorá slúžila ako záchytné parkovisko súkromných motorových vozidiel.“
Akadémia ozbrojených síl vďaka dobrej koordinácii a nasadeniu svojich pracovníkov neobmedzila výučbu ani výcvik. V týždni pred Svetovým pohárom navyše zabezpečovala medzinárodné cvičenie pol stovky vojenských policajtov z Poľska, Chorvátska, Česka, Slovenska a Španielska. Ďalších 50 vojakov tiež v týždni pred pretekmi nastúpilo na vstupný vojenský kurz pre absolventov vysokých škôl. „Po nedeli u nás ostane už iba tucet dobrovoľníkov, ktorí sa budú podieľať na demontáži dočasných objektov v Jasnej,“ uzavrel JUDr. Ing. Hopko.
„Vojenskí policajti nasadili príslušníkov z oddelení krízového manažmentu Vlkanová-Hronsek a Prešov a z oddelení policajného výkonu Lešť, Zvolen, Michalovce a Martin. „Mali sme nasadené štyri desiatky príslušníkov Vojenskej polície, prví tu boli už dva týždne pred pretekmi. Pôsobili sme v spoločných hliadkach s policajným zborom pri zabezpečovaní verejného poriadku. Počas pretekov to bolo napriek ťažkým klimatickým podmienkam piatej ráno do neskorých nočných hodín,“ konštatoval podplukovník Pavol Zemek, veliteľ vyčlenenej jednotky. „Pravdaže, mohlo sa stať všeličo, ale domáci aj zahraniční fanúšikovia boli skutočne vyspelí a disciplinovaní, takže bezpečnosť divákov ani pretekárov ohrozená nebola,“ dodal kapitán Juraj Antol.


Organizácia Svetového pohára aj so spoluúčasťou vojakovOrganizácia Svetového pohára aj so spoluúčasťou vojakovOrganizácia Svetového pohára aj so spoluúčasťou vojakovOrganizácia Svetového pohára aj so spoluúčasťou vojakov

Autor: Pavol Vitko, MO SR , Foto: autor - Dátum: 08.03.2016
Čítanosť: 5823
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share