Preskocit navigáciu

Úcta veteránom Púštnej búrky


Úcta veteránom Púštnej búrky

Štátny tajomník Ministerstva obrany SR Miloš Koterec a 1. zástupca náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generálporučík Peter Gajdoš sa v piatok 11. marca na ministerstve obrany stretli s účastníkmi operácie Púštna búrka pri príležitosti 25. výročia jej skončenia. Veteránom odovzdali Pamätný list a medailu ministra obrany Martina Glváča, ako aj publikáciu Naši v Perzskom zálive, ktorú vydalo MO SR.
„Bolo to 28. februára 1991, keď sa skončila prvá vojna v Perzskom zálive. Po prvý raz od druhej svetovej vojny bojovali vojaci demokratického Česko-Slovenska po boku západných spojencov. Mimochodom, ako jediní z krajín bývalého východného bloku,“ povedal Miloš Koterec. Dodal: „Vojnu v zálive ste na vlastnej koži zažili aj vy. A bolo to výnimočné. Veď československý protichemický prápor sa podarilo zostaviť, vyzbrojiť, zladiť a vyslať za neuveriteľne krátky čas. Už v decembri 1990 ste sa ocitli v Saudskej Arábii“. Štátny tajomník M. Koterec ocenil aj odvahu vyslaných vojakov. „Na začiatku totiž nikto netušil a nevedel ani definovať aká miera nebezpečenstva na vás čaká. Najlepšie to dokumentuje fakt, že charakter pôvodne podporného či humanitárneho nasadenia sa prirýchlo zmenil na priamu účasť v bojoch. Preto ste museli rátať aj s tým najhorším. O to viac, že celá proti iracká koalícia sa obávala najmä použitia chemických zbraní Saddámom Husajnom.“
Československý špeciálny protichemický prápor mal 198 vojakov, z ktorých približne štvrtina boli Slováci. Jeden z vojakov v priebehu nasadenia zahynul. Jednotka bola zložená z dobrovoľníkov. Koalícii 28 štátov s 580-tisíc vojakmi velil americký generál Norman Schwarzkopf. Dôvodom na koaličnú operáciu bola agresívna politika irackého diktátora Saddáma Husajna, ktorého 100-tisíc vojakov 2. augusta 1990 napadlo a obsadilo Kuvajt. Bezpečnostná rada OSN vzápätí prijala rezolúciu č. 660, ktorou iracký vpád odsúdila a vyzvala Irak na okamžité a bezpodmienečné stiahnutie všetkých vojsk z Kuvajtu. Saddám Husajn medzinárodné rezolúcie a výzvy na stiahnutie svojich vojsk odmietol. Po vypršaní ultimáta Bezpečnostnej rady OSN sa operácia Púštna búrka s cieľom oslobodiť Kuvajt začala 17. januára 1991. Boje sa skončili 28. februára 1991.
Štátny tajomník M. Koterec a generálporučík P. Gajdoš vysoko ocenili aj aktuálne pokračujúcu spolupráci českých a slovenských vojakov, ktorej predchádzalo nasadenie čs. chemikov v Perzskom zálive. Za vyše dvadsať priamych účastníkov Púštnej búrky vystúpil veliteľ čs. jednotky plukovník vo výslužbe Ján Valo, rodák z Bratislavy. „Náš prápor splnil všetky úlohy, pre ktoré bol do Zálivu vyslaný a ktoré musel počas ďalších týždňov plniť. Boli to úlohy vojnové. Ak vojak nasadený do bojovej operácie nemôže ponúknuť viac ako svoj život, my sme ho ponúkli, my sme ho nasadili. Bola to veľká vec. Som rád, že niektorí ľudia si to vážia a nezabúdajú,“ povedal.


Úcta veteránom Púštnej búrkyÚcta veteránom Púštnej búrkyÚcta veteránom Púštnej búrkyÚcta veteránom Púštnej búrkyÚcta veteránom Púštnej búrky2Úcta veteránom Púštnej búrky2Úcta veteránom Púštnej búrky2Úcta veteránom Púštnej búrky2Úcta veteránom Púštnej búrky5

Autor: Pavol Vitko, MO SR , Foto: Ivan Kelement, MO SR - Dátum: 11.03.2016
Čítanosť: 5549
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share