Preskocit navigáciu

Slovenskí a americkí chemici spoločne cvičia vo VTC Zemianske Kostoľany


Slovenskí a americkí chemici spoločne cvičia vo VTC Zemianske Kostoľany

V priestoroch Výcvikového a testovacieho centra radiačnej chemickej a biologickej ochrany (VTC RCHBO) v Zemianskych Kostoľanoch v týchto dňoch spoločne cvičia príslušníci Národnej gardy štátu Indiana a rožňavského práporu RCHBO. Jeho veliteľ, podplukovník Oliver Toderiška pripomína, že uplynulý týždeň vojaci oboch armád spoločne plnili úlohy v Centre výcviku Lešť.
„V Zemianskych Kostoľanoch máme spoločný výcvik s reálnymi toxickými chemickými látkami. Je to po prvý raz, čo príslušníci Národnej gardy štátu Indiana cvičia na tomto cvičisku. Americkí vojaci sú plne integrovaní do našej slovenskej jednotky z roty RCHBO. Pri výcviku sú postavené trojice – tímy, dvaja slovenskí a jeden americký vojak. Spoločne robia prípravu na detekciu, samotnú detekciu, reálne vidia, ako sa chemické látky správajú. Napríklad yperit, či látka VX. Následne robia dekontamináciu techniky, kde zistia kontamináciu a následne si znova overia, či ich postup a výsledok práce bol správny,“ približuje výcvik podplukovník Toderiška.
Veliteľkou slovenskej cvičiacej jednotky je nadporučíčka Noemi Mikleová, veliteľom výcviku priamo na ploche cvičiska je veliteľ roty RCHBO kapitán Anton Kardoš. Podľa neho cieľom zamestnaní vo VTC RCHBO je získať základné návyky pri používaní prístrojov na detekciu, pri dekontaminácii toxických chemických látok a samozrejme aj vzbudenie dôvery u cvičiacich vojakov v prostriedky individuálnej ochrany (ochranná maska OM- 99, ochranný odev OPCH 02). Pretože sa počas výcviku používajú reálne toxické chemické látky a vojaci takto získajú dôveru, že ochranné prostriedky ich v prípade potreby spoľahlivo chránia proti toxickým chemickým látkam.
„Každý spoločný výcvik so zahraničným partnerom je predovšetkým o výmene informácií a skúseností. Pre našich vojakov má veľký význam. Zistia ako pracujú a plnia úlohy naši koaliční partneri v NATO. Aké postupy, ale aj aké prostriedky individuálnej ochrany používajú. Vyskúšajú si aj svoje schopnosti komunikovať v angličtine,“ konštatuje kapitán Kardoš. Pripomína, že slovenskí a americkí vojaci používajú svoje ochranné prostriedky (masky a odevy). Následne si ich navzájom obmenili. Slováci pôsobili v amerických a Američania v slovenských.
Spoločný výcvik slovenských a amerických chemických špecialistov navštívil 15. marca aj veliteľ Národnej gardy štátu Indiana generálmajor Courtney P. Carr. Oboznámil sa s cvičiskom, výcvikom a osobne si vyskúšal aj slovenské ochranné prostriedky. Vysoko ocenil možnosti, ktoré Výcvikové a testovacie centrum radiačnej chemickej a biologickej ochrany (VTC RCHBO) v Zemianskych Kostoľanoch ponúka pre výcvik a vyslovil sa pre ďalšiu spoluprácu so slovenskou stranou v oblasti prípravy chemických špecialistov.


Slovenskí a americkí chemici spoločne cvičia vo VTC Zemianske KostoľanSlovenskí a americkí chemici spoločne cvičia vo VTC Zemianske KostoľanSlovenskí a americkí chemici spoločne cvičia vo VTC Zemianske KostoľanSlovenskí a americkí chemici spoločne cvičia vo VTC Zemianske KostoľanSlovenskí a americkí chemici spoločne cvičia vo VTC Zemianske Kostoľan2Slovenskí a americkí chemici spoločne cvičia vo VTC Zemianske Kostoľan2Slovenskí a americkí chemici spoločne cvičia vo VTC Zemianske Kostoľan2Slovenskí a americkí chemici spoločne cvičia vo VTC Zemianske Kostoľan2Slovenskí a americkí chemici spoločne cvičia vo VTC Zemianske Kostoľan3Slovenskí a americkí chemici spoločne cvičia vo VTC Zemianske Kostoľan3Slovenskí a americkí chemici spoločne cvičia vo VTC Zemianske Kostoľan3Slovenskí a americkí chemici spoločne cvičia vo VTC Zemianske Kostoľan3Slovenskí a americkí chemici spoločne cvičia vo VTC Zemianske Kostoľan4Slovenskí a americkí chemici spoločne cvičia vo VTC Zemianske Kostoľan4Slovenskí a americkí chemici spoločne cvičia vo VTC Zemianske Kostoľan4Slovenskí a americkí chemici spoločne cvičia vo VTC Zemianske Kostoľan4Slovenskí a americkí chemici spoločne cvičia vo VTC Zemianske Kostoľan5Slovenskí a americkí chemici spoločne cvičia vo VTC Zemianske Kostoľan5Slovenskí a americkí chemici spoločne cvičia vo VTC Zemianske Kostoľan5Slovenskí a americkí chemici spoločne cvičia vo VTC Zemianske Kostoľan5Slovenskí a americkí chemici spoločne cvičia vo VTC Zemianske Kostoľan6Slovenskí a americkí chemici spoločne cvičia vo VTC Zemianske Kostoľan6Slovenskí a americkí chemici spoločne cvičia vo VTC Zemianske Kostoľan6

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: autor - Dátum: 16.03.2016
Čítanosť: 5838
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share