Preskocit navigáciu

TASR: Prezident Andrej Kiska: “5. pluk špeciálneho určenia je pýchou našich ozbrojených síl“


TASR: Prezident Andrej Kiska: “5. pluk špeciálneho určenia je pýchou našich ozbrojených síl“

 Žilina 30. marca 2016 (TASR) – Žilinský 5. pluk špeciálneho určenia je pýchou našich ozbrojených síl a na jeho profesionálnych vojakov môžeme byť hrdí nielen doma, ale aj v zahraničí. Po návšteve 5. pluku špeciálneho určenia a ukážke zásahu proti teroristom to povedal prezident SR Andrej Kiska.

 "Aj v ukážke sme mali možnosť vidieť, že sú to ľudia, ktorí sú skutočne pripravení účinne pomôcť našej krajine, keď bude v problémoch. Sú vysokooceňovaní z pohľadu Severoatlantickej aliancie, účinkovania v Afganistane. A som veľmi rád, že aj v spolupráci s ministerstvom vnútra sú pripravení zabezpečovať aj bezpečnosť našich občanov," povedal prezident SR.

 Zdôraznil, že bezpečnosť a ochrana našich ľudí je základnou úlohou štátu. "Aby sme túto základnú úlohu mohli vykonávať, aby ju mohla armáda vykonávať, skutočne potrebuje mať na to dostatočný počet finančných prostriedkov aj postavené priority. Ustavične prízvukujem, že musíme na našu bezpečnosť myslieť nielen v čase, keď máme pocit nebezpečenstva, ale práve aj v časoch, kedy sa kvázi nič nedeje. A uvažovať o tom, ako by sme sa zachovali, keby tá situácia bola horšia," podotkol Kiska.

 Podľa veliteľa 5. pluku špeciálneho určenia Ľubomíra Šeba zavítal do priestorov pluku prezident SR po 13 rokoch. "My sme pripravení ako útvar robiť operácie na domácej scéne aj v zahraničí v prospech krajín NATO. Nehovorili sme o problémoch a požiadavkách. Skôr sme všeobecne predstavili pluk a jeho činnosť. Ako povedal prezident, je pripravený pomôcť, ak to bude vyžadovať bezpečnosť štátu. Zatiaľ pluk dostal všetky dotácie a možnosti, či už z americkej strany, alebo zo strany ministerstva obrany," uviedol Šebo.

 Pripomenul, že uznesenie vlády z decembra minulého roka hovorí o rozšírení pluku v dvoch fázach. "Tento rok o 115 ľudí, primárne bojovníkov. A v ďalšom roku o veliteľstvo a o výcvikové stredisko. To je ďalších 67 ľudí. Takže celkovo by sa mal útvar rozšíriť o 182 ľudí. Naplnenie týchto počtov nie je vec na jeden rok. Ale za pár rokov sa to určite podarí. Dôvodom sú udalosti v Európe, napríklad migračná vlna alebo teroristické útoky," dodal veliteľ 5. pluku špeciálneho určenia.


Prezident Andrej Kiska: “5. pluk špeciálneho určenia je pýchou našich ozbrojených síl“ I.Prezident Andrej Kiska: “5. pluk špeciálneho určenia je pýchou našich ozbrojených síl“ I.Prezident Andrej Kiska: “5. pluk špeciálneho určenia je pýchou našich ozbrojených síl“ I.Prezident Andrej Kiska: “5. pluk špeciálneho určenia je pýchou našich ozbrojených síl“ I.Prezident Andrej Kiska: “5. pluk špeciálneho určenia je pýchou našich ozbrojených síl“ II.Prezident Andrej Kiska: “5. pluk špeciálneho určenia je pýchou našich ozbrojených síl“ II.Prezident Andrej Kiska: “5. pluk špeciálneho určenia je pýchou našich ozbrojených síl“ II.Prezident Andrej Kiska: “5. pluk špeciálneho určenia je pýchou našich ozbrojených síl“ II.Prezident Andrej Kiska: “5. pluk špeciálneho určenia je pýchou našich ozbrojených síl“ III.Prezident Andrej Kiska: “5. pluk špeciálneho určenia je pýchou našich ozbrojených síl“ III.Prezident Andrej Kiska: “5. pluk špeciálneho určenia je pýchou našich ozbrojených síl“ III.Prezident Andrej Kiska: “5. pluk špeciálneho určenia je pýchou našich ozbrojených síl“ III.Prezident Andrej Kiska: “5. pluk špeciálneho určenia je pýchou našich ozbrojených síl“ IV.Prezident Andrej Kiska: “5. pluk špeciálneho určenia je pýchou našich ozbrojených síl“ IV.

Autor: TASR a 5. pšu - kpt. Mário Pažický , Foto: MO SR – Michal Psota - Dátum: 31.03.2016
Čítanosť: 23490
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share