Preskocit navigáciu

Cvičenie Ochranca 2016 v Centre výcviku Lešť


Cvičenie Ochranca 2016 v Centre výcviku Lešť

V týchto dňoch prebieha v Centre výcviku Lešť a v Odbore výcviku a kynológie Vojenskej polície Vlkanová medzinárodné a medzirezortné cvičenie Ochranca 2016. Zúčastňujú sa na ňom príslušníci slovenskej a českej vojenskej polície, ako aj Úradu pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií Ministerstva vnútra Slovenskej republiky. Cvičenie si na Lešti prezreli štátni tajomníci MO SR Marián Saloň a Ivan Máčovský, náčelník Generálneho štábu OS SR generál Milan Maxim, veliteľ pozemných síl brigádny generál Ondřej Novosad, veliteľ vzdušných síl brigádny generál Miroslav Korba, viceprezident PZ MV SR generál Ľubomír Ábel a ďalší hostia.
Riaditeľ Vojenskej polície plukovník Milan Hamar pripomína, že úlohou cvičenia je preveriť vycvičenosť a zladenosť slovenských a českých vojenských policajtov, ktorí spoločne plnia úlohy v rámci mnohonárodného práporu vojenskej polície NATO. „V súvislosti s nadchádzajúcim predsedníctvom Slovenska v Rade Európskej únie od júla 2016 sme do cvičenia zakomponovali aj spoluprácu s príslušníkmi Úradu pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií Ministerstva vnútra Slovenskej republiky. Počas cvičenia sme si precvičili vzájomnú zladenosť a spoločné operačné postupy. Najmä pri sprevádzaní a ochrane VIP osôb,“ konštatuje plukovník Hamar.
„Skúsenosti z cvičenia môže naša Vojenská polícia využiť nielen počas predsedníctva, ale aj v rámci medzinárodného krízového manažmentu, pri rôznych zahraničných operáciách," zdôraznil štátny tajomník Ministerstva obrany SR Marián Saloň. Slovami spokojnosti s predvedeným výkonom vojenských policajtov a ich spoluprácou s českými kolegami a Úradom pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií Ministerstva vnútra nešetril ani náčelník Generálneho štábu OS SR generál Milan Maxim. „Je veľmi dobré, že naša Vojenská polícia necvičí iba samostatne, ale aj s inými ozbrojenými zložkami. Je veľmi dobre pripravená a nemáme sa za čo hanbiť,“ konštatoval generál Maxim.
Účastníci cvičenia predviedli ochranu VIP osoby, jej izoláciu od útočníka, jeho elimináciu, evakuáciu VIP osoby. Ale aj eliminovanie odstreľovača, ktorý ohrozoval miesto stretnutia. Vojenskí policajti a príslušníci Úradu pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií museli pri plnení úloh predviesť synchronizáciu predsunutej skupiny a tímu ochrany, činnosť pri mimoriadnej situácii. Následne si hostia prezreli riešenie situácie pri komplexnom útoku, keď bolo napadnutý konvoj s VIP osobou počas presunu nástražným výbušným systémom a streľbou z ručných a protitankových zbraní.
Riaditeľ Vojenskej polície plukovník Hamar pripomenul, že Vojenská polícia bola predovšetkým za posledný rok vybavená novými zbraňami a technikou. „Historicky prvýkrát máme v zostave napríklad motocykle, ktoré sú určené takisto pre zabezpečenie ochrany osôb. Pomerne v krátkom čase teraz musíme zabezpečiť výcvik ich vodičov. V záverečnej fáze absolvujú aj školu šmyku. Dôležité je tiež ešte aj dobudovanie komunikačných a informačných systémov, aby sme boli plne kompatibilní s našimi zahraničnými partnermi.“


Cvičenie Ochranca 2016 v Centre výcviku LešťCvičenie Ochranca 2016 v Centre výcviku LešťCvičenie Ochranca 2016 v Centre výcviku LešťCvičenie Ochranca 2016 v Centre výcviku LešťCvičenie Ochranca 2016 v Centre výcviku Lešť2Cvičenie Ochranca 2016 v Centre výcviku Lešť2Cvičenie Ochranca 2016 v Centre výcviku Lešť2Cvičenie Ochranca 2016 v Centre výcviku Lešť2Cvičenie Ochranca 2016 v Centre výcviku Lešť3Cvičenie Ochranca 2016 v Centre výcviku Lešť3Cvičenie Ochranca 2016 v Centre výcviku Lešť3Cvičenie Ochranca 2016 v Centre výcviku Lešť3Cvičenie Ochranca 2016 v Centre výcviku Lešť4Cvičenie Ochranca 2016 v Centre výcviku Lešť4Cvičenie Ochranca 2016 v Centre výcviku Lešť4Cvičenie Ochranca 2016 v Centre výcviku Lešť4Cvičenie Ochranca 2016 v Centre výcviku Lešť5Cvičenie Ochranca 2016 v Centre výcviku Lešť5Cvičenie Ochranca 2016 v Centre výcviku Lešť5Cvičenie Ochranca 2016 v Centre výcviku Lešť5Cvičenie Ochranca 2016 v Centre výcviku Lešť6

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: autor - Dátum: 07.04.2016
Čítanosť: 6306
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share