Preskocit navigáciu

Úspech slovenských ochrancov kyberpriestoru


Úspech slovenských ochrancov kyberpriestoru

V treťom aprílovom týždni sa na Slovensku odohralo niečo, čo pripomína zázrak. Slovo zázrak sa v spojitosti s vojenským odvetvím nepoužíva často. No inak sa to, čo dokázalo pár príslušníkov ZaSKISu ani nazvať nedá. Počas jedinečného a najväčšieho kybernetického cvičenia, ktoré prebehlo v dňoch 20. a 21. apríla dokázali naši odborníci prekonať každého a všetkých. Prvé miesto v takomto cvičení znamená, že ste prekonali tých najlepších. Najlepších odborníkov na kybernetické útoky, ktorých bolo tento rok viac než 60 a náš tím ako jediný dostal uznanie že na prelomenie našej ochrany potrebovali pomoc čarodejníkov. Najlepších odborníkov na kybernetickú ochranu v NATO, ktorí sa umiestnili na druhom mieste.
Locked Shields 2016 je medzinárodné kybernetické cvičenie v reálnom čase zamerané na ochranu kritickej sieťovej infraštruktúry. Je to najväčšie a najmodernejšie kybernetické cvičenie, ktoré sa koná každoročne od roku 2010. Kybernetické sily Centra výnimočnosti pre kybernetickú ochranu pripravujú pozadie cvičenia vrátane technického zabezpečenia, scenára a kybernetických hrozieb ktoré sú každoročne aktualizované, aby boli v súlade s reálnymi hrozbami vo svete.
Na tohtoročnom LS2016 participovalo viac ako 550 ľudí z 26 krajín. Modré tímy (obranné) boli reprezentované 19timi krajinami a NCIRCom (NATO Computer Incident Response Capability). Tento rok sa do cvičenia zapojilo rekordné množstvo tímov. Organizátori cvičenia boli sústredení v Talline a ostatné tímy sa do cvičenia zapájali zo svojich pracovísk vrámci vlastnej krajiny.
Hlavnou úlohou modrých tímov bola ochrana kritickej infraštruktúry fiktívnej krajiny. Táto úloha obsahovala ochranu poštových a webových služieb ako aj ochranu pracovných staníc so systémom Windows rôznych verzií, pracovných staníc so systémom Mac OS ako aj linuxových pracovných staníc. Ďalej bola prioritou ochrana životne dôležitých systémov infraštruktúry (chladenie serverovne) a ochrana lietajúcich zariadení (drony). K týmto úlohám sa postupne pridávali úlohy forenznej analýzy, mediálne výstupy, ďalšie postranné úlohy, ako aj právnické otázky.
Počas cvičenia bol hlavným "protivníkom" červený tím. Tento tím bol zložený zo skúsených hackerov, ktorí počas cvičenia vyskúšali 1700 možných útokov voči každému modrému tímu. Ďalšími "hráčmi" boli viaceré novinárske skupiny, ktoré boli naladené pozitívne aj negatívne. Slovenský tím počas dvoch dní dokázal najlepšie odolávať útokom hackerov ako aj odpovedať na otázky novinárov. Rovnako sa umiestnil veľmi dobre pri riešení postranných a právnických úloh. Vo výslednom hodnotení sa slovenský tím umiestnil na prvom mieste a získal niekoľko ocenení za svoju účasť a výkon.

Slovenský vojenský tím by svoj úspech nedosiahol bez kvalitnej prípravy a bez unikátnej pomoci odborníkov z Národnej agentúry pre sieťové a elektronické služby (NASES), slovenského CIRTu a ďalších. Ozbrojené sily si cenia takúto bezhraničnú spoluprácu pri príprave svojich špecialistov.
Počas cvičenia naši vojaci použili unikátny obranný softvér, ktorý bol kompletne vyvinutý našim bezpečnostným technikom. Tento bezpečnostný experiment sa pravdepodobne pričinil o tak dobre výsledky nášho tímu.



Autor: OOd NGŠ , Foto: LS 2016 - Dátum: 25.04.2016
Čítanosť: 5112
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share