Preskocit navigáciu

Štúrovo pero bolo aj o vojakoch


Štúrovo pero bolo aj o vojakoch

V piatok 22. apríla v Krajskej knižnici Ľudovíta Štúra vo Zvolene približne dvom stovkám študentov odpovedal na otázky v rámci 22. ročníka najprestížnejšej novinárskej súťaže stredoškolákov a vysokoškolákov Štúrovo pero aj príslušník Ozbrojených síl SR major Martin Farkaš. Hovoril o svojej účasti v operáciách medzinárodného krízového manažmentu či o ďalšej práci vojenského profesionála. Samozrejme, odpovedal aj na otázky, ktoré súviseli s pádom vojenského lietadla pri obci Hejce pred desiatimi rokmi, v ktorom zahynulo jeho 42 kamarátov a kolegov. Jeho odpovede smerovali tiež k otázkam ako našiel silu pokračovať vo vojenskej kariére a ostať v uniforme, na ktorú je podľa svojich vlastných slov hrdý.
S cieľom podporiť záujem študentov o život ozbrojených síl a vojenskú históriu udeľuje v rámci Štúrovho pera cenu aj redakcia OBRANA. A to tým stredoškolským časopisom, ktoré popri hlavných študentských témach venujú svoj záujem a priestor aj problematike obrany a bezpečnosti, protifašistickému odboju, vojnovým veteránom či aktuálne slúžiacim vojakom. Cenu získal spomedzi vyše 80 periodík mesačník Gymoš zo Spojenej školy Juraja Henischa Bardejov. Gymoš, ktorý sa už druhý raz stal aj absolútny víťaz súťaže a získal ocenenie Zlaté Štúrovo pero, sa ako jeden z mála stredoškolských časopisov uvedeným témam venuje pravidelne. Býva to napríklad v rámci reportáží z exkurzií v koncentračných táboroch či vojenských múzeách, v článkoch o oslobodzovacom boji v regióne, o výročiach súvisiacich s koncom 2. svetovej vojny, o 1. svetovej vojne, o aktuálnych výhodách a podmienkach vojenského povolania a pod. Prémie redakcie OBRANA získali časopisy Quo vadis z Gymnázia sv. košických mučeníkov Košice a Ťahák z Gymnázia Vráble.


Štúrovo pero bolo aj o vojakochŠtúrovo pero bolo aj o vojakochŠtúrovo pero bolo aj o vojakochŠtúrovo pero bolo aj o vojakochŠtúrovo pero bolo aj o vojakoch2Štúrovo pero bolo aj o vojakoch2

Autor: : Pavol Vitko , Foto: Lenka Malovcová a Branislav Boďo - Dátum: 27.04.2016
Čítanosť: 4504
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share