Preskocit navigáciu

Noví vojaci cvičili v Malej Fatre


Noví vojaci cvičili v Malej Fatre

Priestory posádkového cvičiska Sučany v podhorí Malej Fatry patrili v uplynulých dňoch čakateľom prípravnej štátnej služby. Na záver svojej taktickej prípravy absolvovali záverečné cvičenie. Podľa zástupkyne veliteľa roty základného vojenského výcviku nadporučíčky Jany Kubíkovej 4. apríla nastúpilo celkom 111 čakateľov prípravnej štátnej služby, z toho 16 žien. Všetkých čakalo sedem týždňov základného vojenského výcviku.
„Je to už druhý beh, odkedy je výcvik skrátený z deviatich na sedem týždňov. Zatiaľ je veľmi úspešný. Žiadny z čakateľov neodstúpil. Všetci v ňom úspešne pokračujú. V tomto nástupnom termíne nemáme žiadnych kadetov. Všetci po jeho úspešnom absolvovaní skončia vo vojenských útvaroch v základných funkciách. Je to zatiaľ asi najlepší kurz, ktorý som v rote základného výcviku zažila,“ spokojne konštatuje nadporučíčka Kubíková.
V Malej Fatre museli budúci noví vojaci zvládnuť mnohé nástrahy. Záverečné cvičenie: Život v poli dokonale preverilo všetky ich doterajšie vedomostí a skúseností. Najskôr sa jednotlivé hliadky presunuli do priestoru a v ňom si vytvárali okopy s prístreškami. Inštruktori im vysvetľovali prípravu stravy v poli, založenie ohňa rôznymi spôsobmi. Ale aj správnu a rýchlu činnosť na rôzne signály: na bojový a chemický poplach, delostrelecký prepad. Následne plnili v zalesnenom teréne úlohy prieskumných hliadok. Snažili sa reagovať na kontakt s protivníkom, zabezpečiť odsun raneného z priestoru napadnutia, zaujať kruhovú obranu. Po splnení spomínaných úloh a nočnom hliadkovaní ich na druhý deň čakal zrýchlený presun (zhruba 15 kilometrov) do martinských kasární. Nadporučíčka Kubíková a starší inštruktor 3. čaty nadrotmajster Tomáš Zábojník si pochvaľovali činnosť vojakov čakateľov: Petra Vatechu, Dávida Obročníka, Tomáša Miškoviča, Jozefa Lauka, Martina Blaščáka, Martina Amricha a Moniky Uhelovej.
Všetkých čaká ešte záver streleckej prípravy a hádzanie granátu. Po úspešnom absolvovaní základného vojenského výcviku budú 20. mája za prítomnosti rodinných príslušníkov a pozvaných hostí, noví profesionálni vojaci slávnostne vyradení a ihneď zaradení do odborného výcviku po jednotlivých odbornostiach a špecializáciách v rámci OS SR.


Noví vojaci cvičili v Malej FatreNoví vojaci cvičili v Malej FatreNoví vojaci cvičili v Malej FatreNoví vojaci cvičili v Malej FatreNoví vojaci cvičili v Malej Fatre2Noví vojaci cvičili v Malej Fatre2Noví vojaci cvičili v Malej Fatre2Noví vojaci cvičili v Malej Fatre2Noví vojaci cvičili v Malej Fatre3Noví vojaci cvičili v Malej Fatre3Noví vojaci cvičili v Malej Fatre3Noví vojaci cvičili v Malej Fatre3Noví vojaci cvičili v Malej Fatre4Noví vojaci cvičili v Malej Fatre4Noví vojaci cvičili v Malej Fatre4Noví vojaci cvičili v Malej Fatre4Noví vojaci cvičili v Malej Fatre5Noví vojaci cvičili v Malej Fatre5Noví vojaci cvičili v Malej Fatre5Noví vojaci cvičili v Malej Fatre5Noví vojaci cvičili v Malej Fatre6Noví vojaci cvičili v Malej Fatre6Noví vojaci cvičili v Malej Fatre6Noví vojaci cvičili v Malej Fatre6Noví vojaci cvičili v Malej Fatre7Noví vojaci cvičili v Malej Fatre7Noví vojaci cvičili v Malej Fatre7Noví vojaci cvičili v Malej Fatre7

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: autor - Dátum: 09.05.2016
Čítanosť: 7878
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share