Preskocit navigáciu

Generál Maxim vo Vojenskom výbore EÚ


Generál Maxim vo Vojenskom výbore EÚ

Náčelník Generálneho štábu OS SR generál Milan Maxim sa 17. mája 2016 zúčastnil rokovania Vojenského výboru Európskej únie (EUMC) v Bruseli.
Dominantnou témou bolo vystúpenie generálneho tajomníka Európskej služby pre vonkajšiu činnosť, Alaina Le Roy, ktorý informoval o štruktúre a hlavných posolstvách pripravovanej Európskej Globálnej Stratégii pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku (EUGS). Predložená má byť Rade EÚ v júni 2016. „Vzhľadom na to, že v Globálnej stratégii EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku očakávame zohľadnenie Spoločnej bezpečnostnej obrannej politiky horizontálne vo všetkých kapitolách, je zámerom slovenského predsedníctva, aj vzhľadom na všeobecnú zhodu členských štátov EÚ, podporovať diskusiu o špecifických otázkach Spoločnej bezpečnostnej a obrannej politiky“ uviedol v diskusii generál Maxim.
V kontexte migračnej krízy odzneli informácie o operácii ALTEHA a námornej operácii SOPHIA v Stredomorí, pričom Európska komisia doplnila informácie o aktivitách agentúry FRONTEX. Na rokovanie o vojenských misiách EÚ boli prizvaní aj náčelníci generálnych štábov prispievajúcich krajín.
V časti venovanej vojenským spôsobilostiam EÚ vystúpil výkonný riaditeľ EDA Jorge Domecq. Informoval o stave kľúčových projektov a avizovanej revízii procesu rozvoja spôsobilostí v horizonte roku 2017. Generál Mercier, ako hlavný rečník za NATO, deklaroval postupné zlepšovanie spolupráce EÚ a NATO a načrtol aj možné formy ďalšieho napredovania.
Generál Maxim v súvislosti s blížiacim sa predsedníctvom SR v Rade EÚ (SK PRES) v druhom polroku 2016 vyzdvihol výsledky súčasného holandského predsedníctva. Prvé slovenské predsedníctvo považuje za veľkú výzvu, pričom osobne sa zasadzuje za dosiahnutie konkrétnych výsledkov tak, aby naše predsedníctvo bolo úspešné pre Slovensko aj pre celý európsky projekt. Ako naše priority uviedol posilňovanie bezpečnosti a stability v susedstve EÚ, prehlbovanie spolupráce s NATO a po predložení EUGS podporu diskusii o rozpracovaní vojenských problematík. Avizoval tiež celý rad podujatí, ktoré plánujeme počas SK PRES zorganizovať.
Ďalšie rokovanie EUMC vo formáte náčelníkov generálnych štábov sa uskutoční v Bruseli 7. a 8. novembra 2016.


Generál Maxim vo Vojenskom výbore EÚGenerál Maxim vo Vojenskom výbore EÚGenerál Maxim vo Vojenskom výbore EÚGenerál Maxim vo Vojenskom výbore EÚGenerál Maxim vo Vojenskom výbore EÚ2Generál Maxim vo Vojenskom výbore EÚ2

Autor: ÚNVP , Foto: autor - Dátum: 17.05.2016
Čítanosť: 4249
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share