Preskocit navigáciu

Náčelník generálneho štábu rokoval v NATO o dlhodobej vojenskej adaptácii Aliancie


Náčelník generálneho štábu rokoval v NATO o dlhodobej vojenskej adaptácii Aliancie

Generál Milan Maxim sa 18.mája 2016 zúčastnil na pravidelnom jarnom zasadaní Vojenského výboru NATO v Bruseli. Hlavnou témou zasadania boli vojenské aspekty dlhodobej adaptácie NATO na zmenu bezpečnostného prostredia, smerovanie misie Resulute Support v Afganistane a vojenská spolupráca NATO s partnermi.
V dopoludňajšej časti zasadania náčelníci generálnych štábov zhodnotili stav napĺňania Akčného plánu pripravenosti, ktorý Aliancia prijala na Samite vo Walese s cieľom posilniť kolektívnu obranu spojencov v reakcii na zásadnú zmenu bezpečnostného prostredia v roku 2014. Na nadchádzajúcom Samite NATO vo Varšave sa naplnenie Akčného plánu pripravenosti stane východiskom pre dlhodobú adaptáciu Aliancie, ktorá by mala priniesť predovšetkým posilnenie jej odstrašovacieho a obranného potenciálu. V tomto kontexte náčelníci generálnych štábov posúdili návrhy strategických veliteľov NATO na vojenské opatrenia na posilnenie kolektívnej obrany Aliancie. V rámci rokovania k misii Resolute Support sa náčelníci generálnych štábov oboznámili s vojenským hodnotením bezpečnostnej situácie v Afganistane a prediskutovali možnosti budúcej podpory NATO budovaniu afganských bezpečnostných zložiek.
Popoludňajšia časť zasadania bola zameraná na partnerskú agendu NATO s dôrazom na posilňovanie odolnosti partnerov čeliť aktuálnym bezpečnostným výzvam v ich regióne. Príkladom úspešného prehlbovania vojenskej spolupráce s partnermi je Platforma interoperability, ktorá vznikla na Samite NATO vo Walese s cieľom rozvíjať interoperabilitu s 24 partnerskými štátmi dlhodobo spolupracujúcimi s Alianciou v rámci medzinárodného krízového manažmentu. Významnou súčasťou partnerskej agendy v rámci zasadania náčelníkov generálnych štábov boli rokovania s Gruzínskom a Ukrajinou, na ktorých sa náčelníci generálnych štábov oboznámili s hodnotením bezpečnostnej situácie v týchto krajinách a prediskutovali možnosti pokračovania podpory NATO pri reformách ozbrojených síl Gruzínska a Ukrajiny.


Náčelník generálneho štábu rokoval v NATO o dlhodobej vojenskej adaptácii AliancieNáčelník generálneho štábu rokoval v NATO o dlhodobej vojenskej adaptácii AliancieNáčelník generálneho štábu rokoval v NATO o dlhodobej vojenskej adaptácii Aliancie

Autor: ÚNVP , Foto: MC NATO - Dátum: 18.05.2016
Čítanosť: 4904
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share