Preskocit navigáciu

Medzinárodná súťaž v skalnom lezení na Lešti


Medzinárodná súťaž v skalnom lezení na Lešti

V priestoroch Centra výcviku Lešť, na cvičných skalách Bralce sa 17. až 18. mája uskutočnil už v poradí štvrtý ročník Medzinárodnej súťaže v skalnom lezení. Zorganizoval ho Odbor špeciálneho výcviku Centra výcviku Lešť. Podľa hlavného rozhodcu kapitána Martina Urbana je súťaž určená pre príslušníkov ozbrojených síl i mimorezortných ozbrojených zložiek. Na Lešti sa zišli zástupcovia vojenských útvarov, vojenskej polície, príslušníci Hasičského záchranného zboru MV SR, Horských záchranných služieb a už po druhý raz aj zástupcovia Hasičského záchranného zboru Českej republiky.
Oproti minulému roku podľa kapitána Urbana pribudlo niekoľko ťažších ciest. Napríklad jedna 9+, nazvaná aj Sisa, čo je na cvičných skalách Bralce jednoznačne najťažšia. A cesta obtiažnosti 9 -, nazvaná Afganistan. Na súťažiacich čakalo celkom 30 ciest. Za zdolanie každej si mohli pripísať jeden bod,. Len Sisa a Afganistan, ako najťažšie boli viac bonifikované. Spomínané dve najťažšie cesty boli otvorené až na obed druhého dňa súťaže, keď už lezci vydali značnú časť svojich síl na zdolanie ľahších ciest. „Museli teda aj trochu takticky premýšľať. Rozhodnúť sa, v akom poradí jednotlivé cesty zdolajú. Je to súťaž tímov. Ideálne je, keď je dvojica vyrovnaná. Zloženie jeden výborný sólista a druhý oveľa slabší víťazstvo neprináša. Lezenie, aj keď sa to na prvý pohľad nezdá je tímový šport. Dvojica musí byť perfektne zohratá, musia si navzájom dôverovať,“ pripomína kapitán Urban.
Víťazný pohár nakoniec po dvoch dňoch zdolávania ciest na cvičných skalách Bralce získala dvojica: poručík Martin Kamas z Výcvikového centra Hasičského záchranného zboru Lešť a práporčík Vladimír Plachý z Hasičského záchranného zboru Prievidza. Druhú priečku obsadila dvojica: nadporučík Peter Zingor (bol zároveň vyhodnotený ako najlepší jednotlivec) a nadpráporčík Štefan Šajgal z Horskej záchrannej služby Nízke Tatry. Pohár za tretie miesto si domov, do Čiech odnáša dvojica kapitán Martin Špaček a kapitán Tomáš Sajfrt z Hasičského záchranného zboru Hradec Králové.
Riaditeľ súťaže plukovník Róbert Totkovič (1. zástupca riaditeľa Centra výcviku Lešť) pri odovzdávaní pohárov najlepším vysoko ocenil snahu všetkých súťažiacich dosiahnuť čo najlepší výsledok. Pripomenul, že skalné lezenie nie je samoúčelné, ale pomáha vhodne rozvíjať spôsobilosti profesionálnych vojakov z rôznych útvarov ozbrojených síl, vojenských policajtov, hasičov i záchranárov.


Medzinárodná súťaž v skalnom lezení na LeštiMedzinárodná súťaž v skalnom lezení na LeštiMedzinárodná súťaž v skalnom lezení na LeštiMedzinárodná súťaž v skalnom lezení na LeštiMedzinárodná súťaž v skalnom lezení na Lešti2Medzinárodná súťaž v skalnom lezení na Lešti2Medzinárodná súťaž v skalnom lezení na Lešti2Medzinárodná súťaž v skalnom lezení na Lešti2Medzinárodná súťaž v skalnom lezení na Lešti3Medzinárodná súťaž v skalnom lezení na Lešti3Medzinárodná súťaž v skalnom lezení na Lešti3Medzinárodná súťaž v skalnom lezení na Lešti3Medzinárodná súťaž v skalnom lezení na Lešti4Medzinárodná súťaž v skalnom lezení na Lešti4Medzinárodná súťaž v skalnom lezení na Lešti4Medzinárodná súťaž v skalnom lezení na Lešti4Medzinárodná súťaž v skalnom lezení na Lešti5Medzinárodná súťaž v skalnom lezení na Lešti5Medzinárodná súťaž v skalnom lezení na Lešti5Medzinárodná súťaž v skalnom lezení na Lešti5Medzinárodná súťaž v skalnom lezení na Lešti6Medzinárodná súťaž v skalnom lezení na Lešti6Medzinárodná súťaž v skalnom lezení na Lešti6Medzinárodná súťaž v skalnom lezení na Lešti6Medzinárodná súťaž v skalnom lezení na Lešti7Medzinárodná súťaž v skalnom lezení na Lešti7

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: autor - Dátum: 19.05.2016
Čítanosť: 6071
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share