Preskocit navigáciu

Tobrucké šípy nad Hradišťom


Tobrucké šípy nad Hradišťom Vo Vojenskom výcvikovom priestore Hradište v západných Čechách od 30. mája do 3. júna prebehlo medzinárodné cvičenie Tobruq Arrows 2016 (Tobrucké šípy). V jeho priebehu sa na strelnici Březina uskutočnili spoločné bojové streľby prenosnými raketovými kompletmi, ktoré sú vo výzbroji ozbrojených síl Českej republiky, Litvy a Slovenska.
Riadiaci cvičenia český podplukovník Jan Suchý zdôrazňuje, že jedným z cieľov cvičenia je zvýšiť úroveň interoperability medzi koaličnými jednotkami NATO. Demonštrovať schopnosť spoločnej protivzdušnej operácie. Na cvičení a na streľbách sa zúčastnili príslušníci strakonického 25. protilietadlového pluku Českej armády, protilietadlového oddielu nitrianskej protilietadlovej raketovej brigády a jednotky litovskej PVO. Českí vojaci strieľali z protilietadlových raketových kompletov RBS-70, S-10M a S-2M, slovenskí z kompletu 9K38 IGLA a litovskí z kompletu STINGER. Pôsobili na ciele, imitujúce široké spektrum v súčasnosti používaných prostriedkov vzdušného napadnutia.
Názov cvičenia je doslova symbolický. Veď český aj slovenský útvar nadväzujú na tradície 200. československého ľahkého protilietadlového pluku – Východného, ktorý sa v priebehu druhej svetovej vojny zapojil do bojov o prístavné mesto Tobruk v severnej Afrike. Strakonický pluk má čestný názov „Tobrucký“ a nitrianska protilietadlová raketová brigáda „Obrancov Tobruku“.
Podľa zástupcu veliteľa vzdušných síl OS SR plukovníka Miroslava Lorinca i majora Jozefa Čižika z Generálneho štábu OS SR je prínos cvičenia pri plnení záväzkov voči NATO, pri plnení národných cieľov L6203 GBAD: Príprava a spoločný výcvik deklarovaných jednotiek PVO, uskutočnenie cvičení v medzinárodnom prostredí a spoločné bojové streľby. Veliteľ protilietadlového oddielu z Nitry major Martin Ďuračka ocenil význam medzinárodného cvičenia a bojových strelieb Tobruq Arrows 2016 pre získanie užitočných skúseností v medzinárodnom prostredí: „Pre náš oddiel sú streľby významné aj tým, že pre značnú časť strelcov – operátorov IGLA to boli premierové streľby.“ Pochvaľoval si činnosť veliteľa batérie kapitána Vladimíra Matisa, veliaceho poddôstojníka batérie nadrotmajstra Csabu Liptáka, veliaceho poddôstojníka čaty rotmajstra Petra Hudeca, veliteľa družstva rotného Jána Oravca, skúseného strelca operátora desiatnika Martina Majeríka, ale aj čerstvých strelcov, medzi ktorými bol aj veliteľ čaty poručík Milan Veselý či strelec vojak Andrej Belica. Ale aj operátora mobilného veliteľského stanovišťa ASTRA rotného Gabriela Ižáka, či staršieho inžiniera technického oddielu kapitána Jána Vereša.
Na medzinárodnom cvičení sa zúčastnili aj študenti AOS Liptovský Mikuláš študijného smeru PVO. Pre nich to bola podľa veliteľa ročníka kapitána Zdenka Targoša veľká a vítaná príležitosť oboznámiť s reálnou činnosťou jednotiek PVO. Cvičenie Tobruq Arrows 2016 bolo svojím spôsobom predohrou k medzinárodnému cvičeniu Tobruq Legacy, ktoré sa na jeseň uskutoční na Slovensku.

Tobrucké šípy nad HradišťomTobrucké šípy nad HradišťomTobrucké šípy nad HradišťomTobrucké šípy nad HradišťomTobrucké šípy nad Hradišťom 2Tobrucké šípy nad Hradišťom 2Tobrucké šípy nad Hradišťom 2Tobrucké šípy nad Hradišťom 2Tobrucké šípy nad Hradišťom 3Tobrucké šípy nad Hradišťom 3Tobrucké šípy nad Hradišťom 3Tobrucké šípy nad Hradišťom 3Tobrucké šípy nad Hradišťom 4Tobrucké šípy nad Hradišťom 4Tobrucké šípy nad Hradišťom 4Tobrucké šípy nad Hradišťom 4Tobrucké šípy nad Hradišťom 5Tobrucké šípy nad Hradišťom 5Tobrucké šípy nad Hradišťom 5Tobrucké šípy nad Hradišťom 5Tobrucké šípy nad Hradišťom 6Tobrucké šípy nad Hradišťom 6Tobrucké šípy nad Hradišťom 6Tobrucké šípy nad Hradišťom 6

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: autor - Dátum: 02.06.2016
Čítanosť: 6013
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share