Preskocit navigáciu

Duchovne po stopách hrdinov SNP


Duchovne po stopách hrdinov SNP

S cieľom spájať vojakov aj civilných občanov v pokračovaní tradícií boja proti fašizmu sa 25. až 27. mája uskutočnil pochod s názvom Duchovne po stopách hrdinov SNP. „Na nultom ročníku sa zúčastnilo vyše 70 prevažne vojakov, no aj príslušníkov ďalších ozbrojených zborov. Trojdňová trasa merala 65 kilometrov,“ uviedol plukovník Marián Bodolló, generálny duchovný Ekumenickej pastoračnej služby Ozbrojených síl a ozbrojených zborov SR.
Pochod mal začiatok v Rimavskej Sobote, prechádzal takmer dvadsiatimi obcami a končil v Tisovci. „Navštívili sme pamätné miesta partizánskych a oslobodzovacích bojov, položili sme vence k pamätníkom a zakaždým boli dôležité besedy s miestnymi občanmi,“ povedal plk. Bodolló. „Slovenských vojakov sme v našom regióne privítali s otvoreným náručím nielen preto, lebo tu nemáme skoro žiadne kasárne, ale hlavne preto, lebo prišli oživiť myšlienky protifašistického odboja, ktoré aj v našom kraji začína kadekto spochybňovať,“ zdôraznila predsedníčka Oblastného výboru Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov so sídlom v Rimavskej Sobote Mariana Velochová. „Zabudnúť na našich hrdinov by znamenalo nechať ich znovu zomrieť a preto som rada, že slovenskí vojaci aj s nami na nich nezabúdajú,“ povedala starostka Klenovca Zlata Kaštanová, ktorá pri pamätníku v strede obce privítala nielen uniformovaných účastníkov pochodu a dve stovky žiakov miestnej školy, ale aj priamych účastníkov SNP Pavla Antala a Júliusa Molitorisa. „Z tejto vojenskej návštevy bude naša obec, obrazne povedané, žiť niekoľko rokov,“ dodala Elena Polóniová, starostka Rimavskej Bane, kde vojaci s miestnymi občanmi a hlavne s deťmi strávili večer pri symbolickej partizánskej vatre.
Pochod zorganizovalo Ústredie ekumenickej pastoračnej služby v OS a OZ. „Jeho duchovný rozmer spočíval aj v tom, že sme v Malohonte navštívili tiež viacero miestnych kostolov a hovorili v nich o tolerancii, viere, statočnosti či nádeji,“ doplnil plukovník Marián Bodolló. Po vydarenom prvom ročníku plánujú budúci rok putovať v regióne Banskej Bystrice a Zvolena.


Duchovne po stopách hrdinov SNPDuchovne po stopách hrdinov SNPDuchovne po stopách hrdinov SNP

Autor: Pavol Vitko, MO SR , Foto: autor - Dátum: 01.06.2016
Čítanosť: 4515
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share