Preskocit navigáciu

ISOF week - veliteľ 5. pluku špeciálneho určenia na Medzinárodnej konferencii Síl pre špeciálne operácie v USA


ISOF week - veliteľ 5. pluku špeciálneho určenia na Medzinárodnej konferencii Síl pre špeciálne operácie v USA

 V dňoch 24. – 26. mája 2016 hostilo Veliteľstvo síl pre špeciálne operácie Spojených štátov amerických (USSOCOM - US Special Operations Command) v poradí 5. medzinárodnú konferenciu špeciálnych operácií (ISOF week - International Special Operations Forces) v Tampe na americkej Floride. Konferenciu otvoril veliteľ USSOCOM generál Raymond Anthony Thomas III. ISOF konferencia je jediná konferencia, ktorej sa zúčastňuje širšia komunita Síl pre špeciálne operácie (SOF – Special Operations Forces) a reflektuje úsilie USSOCOM budovať Global SOF Network. Tej poslednej sa zúčastnili velitelia SOF, veliaci poddôstojníci (SEA) SOF a medzinárodné partnerské organizácie z viac ako osemdesiatich krajín celého sveta. Súčasne s aktivitou ISOF week bola organizovaná konferencia priemyselných firiem produkujúcich výrobky pre podporu SOF (SOFIC - Special Operations Forces Industry Conference).

 Špeciálne sily Slovenskej republiky na konferencii reprezentovali veliteľ 5. pluku špeciálneho určenia plukovník Ľubomír Šebo a veliaci poddôstojník pluku štábny nadrotmajster Martin Boháčik. Počas konferencie si velitelia i odborná verejnosť vymieňali skúsenosti z pôsobenia v operáciách medzinárodného krízového manažmentu, názory na súčasný vývoj v geopolitickom prostredí, ale aj pohľady na „The Global Treat from The Nexus of International Criminal Networks and Terrorism“, “Counter Foreign Terrorist Fighters“ a „Security Implications in Managing Migration Flows“, teda témy súvisiace s globálnymi bezpečnostnými rizikami. Súčasťou jednotlivých blokov boli prednášky a panelové diskusie vedené významnými osobnosťami medzinárodných bezpečnostných inštitúcii ako Lisa O. Monaco (Assistant to the US President for Homeland Security and Counterterrorism), Ambassador Jacob Walles (Senior Adviser on Foreign Fighters, Bureau of Counterterrorism, Department of State), James Comey (Director of the Federal Bureau of Investigation - FBI), Katherine Bauer (The Washington Institute and a former official at the U.S. Treasury Department), generál Sir Graeme Lamb (former Director of the United Kingdom’s Special Forces (UKSF) a ďalší.

 V samostatnom programe „ISOF Week Senior Enlisted Forum“, ktorý otvoril veliaci poddôstojník USSOCOM Command Sergeant Major William F. Thetford, vystúpil šbnrtm Martin Boháčik s prednáškou na tému „Regrutácia, selekcia a kvalifikačné kurzy Síl pre špeciálne operácie v 5. pluku špeciálneho určenia“. Na podujatí „ISOF Week Senior Enlisted Forum“ boli prezentované vzdelávacie inštitúcie, napríklad John F. Kennedy Special Warfare Center and School.


ISOF week - veliteľ 5. pluku špeciálneho určenia na Medzinárodnej konferencii Síl pre špeciálne operácie v USA I.ISOF week - veliteľ 5. pluku špeciálneho určenia na Medzinárodnej konferencii Síl pre špeciálne operácie v USA I.ISOF week - veliteľ 5. pluku špeciálneho určenia na Medzinárodnej konferencii Síl pre špeciálne operácie v USA I.ISOF week - veliteľ 5. pluku špeciálneho určenia na Medzinárodnej konferencii Síl pre špeciálne operácie v USA I.ISOF week - veliteľ 5. pluku špeciálneho určenia na Medzinárodnej konferencii Síl pre špeciálne operácie v USA II.ISOF week - veliteľ 5. pluku špeciálneho určenia na Medzinárodnej konferencii Síl pre špeciálne operácie v USA II.ISOF week - veliteľ 5. pluku špeciálneho určenia na Medzinárodnej konferencii Síl pre špeciálne operácie v USA II.ISOF week - veliteľ 5. pluku špeciálneho určenia na Medzinárodnej konferencii Síl pre špeciálne operácie v USA II.ISOF week - veliteľ 5. pluku špeciálneho určenia na Medzinárodnej konferencii Síl pre špeciálne operácie v USA III.ISOF week - veliteľ 5. pluku špeciálneho určenia na Medzinárodnej konferencii Síl pre špeciálne operácie v USA III.ISOF week - veliteľ 5. pluku špeciálneho určenia na Medzinárodnej konferencii Síl pre špeciálne operácie v USA III.ISOF week - veliteľ 5. pluku špeciálneho určenia na Medzinárodnej konferencii Síl pre špeciálne operácie v USA III.ISOF week - veliteľ 5. pluku špeciálneho určenia na Medzinárodnej konferencii Síl pre špeciálne operácie v USA IV.ISOF week - veliteľ 5. pluku špeciálneho určenia na Medzinárodnej konferencii Síl pre špeciálne operácie v USA IV.

Autor: 5. pšu – kpt. Mário Pažický , Foto: 5. pšu a internet - Dátum: 06.06.2016
Čítanosť: 21008
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share