Preskocit navigáciu

Vojenský čin roka 2015 pozná svojich laureátov


Vojenský čin roka 2015 pozná svojich laureátov

Vyhlásenie výsledkov rezortnej ankety Vojenský čin roka poskytuje vynikajúci priestor na stretnutie výnimočných ľudí. „Môžu sa tu stretnúť tí, ktorí pomoc potrebovali, s tými, ktorí im nezištne pomohli,“ povedal minister obrany SR Peter Gajdoš po tom, ako dnes ministerstvo obrany vyhlásilo laureátov už 19. ročníka tejto ankety. Ocenenia si už tradične prevzali v troch kategóriách: „záchrana života“, „pomoc verejnosti“ a „priateľ armády“. Ako návrat k tradíciám, hudobný program pre hostí dnešného galavečera pripravili členovia bývalého Vojenského folklórneho súboru Jánošík. Druhým účinkujúcim bola skupina Suche Karki, ktorá bola zároveň nominovaná v kategórii „priateľ armády“.

„Nezištná pomoc dnes žiaľ nie je samozrejmosťou, preto chcem aj týmto spôsobom poďakovať všetkým príslušníkom ozbrojených síl a vojenskej polície, ktorí urobili niečo nad rámec svojej bežnej práce. Zachovali sa tak, ako by to mal urobiť každý z nás, či už „v uniforme“, alebo bez nej. Aj týmto spôsobom im chcem preto poďakovať za vzornú reprezentáciu. A takisto ma teší, že je ešte stále množstvo ľudí, ktorí síce nie sú súčasťou nášho rezortu, no naše témy im nie sú cudzie,“ povedal šéf rezortu obrany.

„Anketa Vojenský čin roka prispieva svojim podielom k lepšiemu vnímaniu vojakov v očiach verejnosti. Laureát v každej kategórii môže byť síce len jeden, ale naše poďakovanie si zaslúžia všetci, ktorých príbehy sme tu dnes videli,“ uviedol náčelník Generálneho štábu OS SR generál Milan Maxim.

V kategórii „záchrana života“ si ocenenie odniesol rtn. Andrej Adamko, ktorý poskytol pomoc zraneným vojakom po páde vrtuľníka v priestoroch veliteľstva operácie Resolute Support v Afganistane. „V čase nehody som mal po službe, ale keďže som sa dozvedel čo sa stalo, tak som išiel pomáhať. Považoval som to za svoju povinnosť,“ povedal rotný Adamko.

Laureátmi v kategórii „pomoc verejnosti“ sa stali vojaci z práporu RCHBO z Rožňavy za pravidelnú pomoc v areáli kláštora v Drienovci. Vojaci z tohto práporu pomáhajú najmä pri rúbaní dreva na vykurovanie kláštora, kosením trávy, ale aj čistením areálu. „My sme veľmi radi, že sme mohli pomôcť,“ vyjadril sa veliteľ práporu RCHBO Rožnava pplk. Oliver Toderiška. „Naozaj je to veľmi veľká pomoc a sme za ňu vojakom z Rožňavy veľmi vďačné,“ potvrdila rehoľná sestra Mária Letícia z kláštora v Drienovci.

V poslednej kategórii „priateľ armády“ si ocenenie prevzala Základná škola Komenského v Turanoch, ktorej žiaci každý rok vyrábajú vianočné pohľadnice pre slovenských vojakov, ktorí aj počas sviatkov slúžia v zahraničných operáciách a misiách. „Deti sa veľmi tešia, že môžu vytvárať svoje originálne vianočné pozdravy pre vojakov, ktorí nemôžu tráviť najkrajšie sviatky v roku so svojimi rodinami,“ povedala riaditeľka Základnej školy Komenského v Turanoch Melánia Klučiarovská.

Anketu Vojenský čin roka iniciovala pred 19. rokmi redakcia armádneho vysielania Slovenského rozhlasu. Cieľom je spoločensky a morálne oceniť príslušníkov rezortu obrany, ktorí niekomu nezištne pomohli. Do ankety prišla široká škála podnetov nielen z radov ozbrojených síl, ale aj od občanov, ktorí s vojakmi spolupracujú.


Vojenský čin roka 2015 pozná svojichn laureátovVojenský čin roka 2015 pozná svojichn laureátovVojenský čin roka 2015 pozná svojichn laureátovVojenský čin roka 2015 pozná svojichn laureátovVojenský čin roka 2015 pozná svojichn laureátov2Vojenský čin roka 2015 pozná svojichn laureátov2Vojenský čin roka 2015 pozná svojichn laureátov2Vojenský čin roka 2015 pozná svojichn laureátov2

Autor: KOd KaMO , Foto: Ivan Kelement MOSR - Dátum: 07.06.2016
Čítanosť: 5012
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share